Politico: Вътрешният раздор в Германия разбива системата на ЕС

от Лазар Лазаров

Системата за вземане на решения в Европейския съюз (ЕС) е разбита поради вътрешни политически разделения в управляващата трипартийна коалиция в Германия.  Tова пише вестник „Politico“, предава Lenta.ru.

Проблемът се дължи по-специално на фактор в състава на коалиционното правителство на Олаф Шолц, което освен Социалдемократическата партия включва и Зелените, както и Свободната демократическа партия (СвДП). Последната е известна с подкрепата си за бизнеса и напоследък започна да блокира всякакви инициативи на ЕС в областта на политиката за околната среда. Според редакцията на изданието СвДП се опитва да запази по този начин падащия си рейтинг.

„Само за няколко седмици германското правителство успя да пропилее репутацията на надеждна и предсказуема държава, която е изграждала в продължение на десетилетия“, цитира Politico думите на европейски дипломат. Редица други източници изразяват опасения, че това може да повлияе на бъдещите споразумения за изпращане на помощ за Украйна.

Както писа Критично, по-рано стана известно, че разузнавателните служби на страните от ЕС са започнали координирана операция за проверка на членовете на десните партии в Европейския парламент (ЕП) във връзка с подкрепа за Русия. Проверките ще засегнат и германските политици, както и такива отЧехия,  Франция, Полша, Холандия и Унгария. Уточнява се, че европейските служби се опитват да разберат дали десните политици са получили някакво „възнаграждение“ заради позициите си.

По-рано беше съобщено, че икономическото положение на германските семейства се влошава, като всяко пето дете в Германия е живяло в бедност през 2022 г. В допълнение общо 14,2 милиона души, или 16,8% от населението на страната, се считат за бедни през 2022 г. 

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!