САЩ и Англия обзети от тревога. Чакат епидемия от супергонорея

„Следващата епидемия, която ще се появи от Китай, може да бъде супергонореята, (т.е. супер устойчив трипер – полово предавана инфекция), чиято антибиотична резистентност вече е 40 пъти по-висока, отколкото в САЩ и Обединеното кралство“. Това пише английското издание Daily Mail

Проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията установил, че Китай има значително по-високи нива на антибиотична резистентност към гонорея, отколкото хората в други страни. „Установено е, че до 98% от бактериалните проби, взети от пациенти с полово предавани болести в 13 провинции в Китай, са успели да заобиколят антибиотиците от първа линия. Лечение не е било наблюдавано и с широко използвания ципрофлоксацин. 78 процента не са имали подобрение и с пеницилин, друг повсеместен антибиотик.

В исторически план пеницилинът е бил лечението от първа линия, но поради широко разпространената резистентност употребата му е намаляла.

Антибиотичната резистентност е не просто сериозен проблем, а симптом на системна криза“, казват експертите, като с тревога отбелязват, че резистентността на щамовете към един от последните останали ефективни антибиотици вече е 40 пъти по-висока, отколкото в САЩ, Великобритания и Канада.

Гонореята нараства в САЩ от 2012 г. От изследване в което са участвали 100 000 човека става ясно, че ръстът е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. „Тези резултати недвусмислено показват, че сме на прага на разпространението на сериозно заболяване, резистентно към всички известни в момента антибиотици. Трябва да работим сега, за да разработим цялостен подход за борба с тази инфекция“, казват от Центърът за превенция и контрол на заболявнията в САЩ. На приложената карта в новината е видно, че източните щати в САЩ имат значително по-висок процент на заразени с трипер през 2020 г.

Бактериите, причиняващи гонорея, се справят вече отлично с антибиотиците до такава степен, че единственото останало препоръчително лечение е с цефтриаксон.

Всъщност от медицинските среди по целия свят от години алармират, че честата употреба или по-скоро масова злоупотреба с антибиотици за по-незначителни заболявания води до резистентност. Бактериите и вирусите еволюират, за да избягват защитата от лекарствата.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!