Der Spiegel призна за нарастващата бедност в Германия при левия Шолц

от Лазар Лазаров
Олаф Шолц, Германия

Икономическото положение на германските семейства се влошава. Това съобщава германското списание Der Spiegel, като се позовава  на ново проучване на германската благотворителна организация Paritatischer Wohlfahrtsverband, предава Известия.

Според проучването общо 14,2 милиона души, или 16,8% от населението, се считат за бедни в Германия през 2022 г. Това е със 100 хиляди души повече от 2021 г. и с почти 1 милион повече от 2019 г., предшестваща пандемията от коронавирус. Спрямо 2006 г. този брой се е увеличил с 2,7 млн. души. Според организацията тази година започва тенденцията към бедност.

Освен това всяко пето дете в Германия е живяло в бедност през 2022 г. Според Улрих Шнайдер, управляващ директор на Paritatischer Wohlfahrtsverband, това е “ печален рекорд“.

В своя анализ организацията се позовава на микропреброяване, проведено от Федералната статистическа служба. Данните за 2022 г. са най-актуалните в статистиката. Въпреки това, според Шнайдер, няма признаци за промяна на тенденцията през 2023 г.

Според проучването на Paritatischer Wohlfahrtsverband бедните хора се категоризират според вида на семейството и нетния разполагаем доход. За семейство без деца за праг на бедността се счита доход от 1186 евро на месец, докато самотните родители с дете под 14 години се считат за бедни, ако доходът им е по-малък от 1542 евро на месец.

Според доклада на организацията групата на самотните родители и семействата с три или повече деца е в особено „неравностойно положение“. Освен това силно засегнати са безработните, хората без висше образование и мигрантите. Нивото на бедност сред жените е по-високо от това сред мъжете и възлиза на 17,8%.

Шнайдер обръща внимание на разпределението на бедността в Германия. Провинциите Бавария, Баден-Вюртемберг и Бранденбург са с най-ниски нива на бедност, докато Саарланд, Саксония-Анхалт, Хамбург и Северен Рейн-Вестфалия са с най-високи нива на бедност – 19 % или повече. Според данните Бремен се счита за най-бедния град, като там бедните съставляват 29,1 % от населението. 

Както по-рано съобщи Критично, според статия на агенция Bloomberg диагнозата за „болестта“ на икономиката на Германия се нарича рецесия – и тя се разпространява бързо в целия Европейски съюз. Индустрията на страната се е превърнала в пасив на фона на ниското търсене и деглобализиращия се свят, която я е лишил от такива фактори за развитие като евтин китайски износ, евтин руски газ и надеждни гаранции за сигурност от страна на Съединените щати

Известия припомня, че по-рано, на 5 февруари, германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че Германия бързо обеднява и липсата на икономически растеж е направила страната неконкурентоспособна. Той отбеляза, че очакваният икономически растеж на страната през 2024 г. ще бъде 0,3%, което е наполовина по-малко от предишните предположения на анализаторите.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!