Кои са най-засегнатите страни от тероризъм? ГРАФИКА

от Лазар Лазаров

Според Глобалния индекс на тероризма за 2024 г. –  ежегодишен доклад, публикуван от Института за икономика и мир, измерващ въздействието на тероризма по света – смъртните случаи от тероризъм са се увеличили до 8352 в световен мащаб през 2023 г. Това  е увеличение с 22% спрямо предходната година, пише ZeroHedge.

Въпреки това, както отбелязва Феликс Рихтер от Statista, това повишение настъпва въпреки 23-процентния спад на терористичните атаки, чийто брой се е понижил до 3350 през 2023 г. В същото време тероризмът е станал по-концентриран, тъй като броят на страните, регистрирали поне един смъртен случай от тероризъм пада до 41 през 2023 г. Това е спад от 57 през 2015 г., когато смъртните случаи от тероризъм достигат своя връх.

Инфографиката, базирана на „Глобалния индекс на тероризма за 2024 г.“, предоставя общ преглед на това, колко различни държави и региони биват засегнати от тероризма през последните пет години.

Институтът за икономика и мир взема предвид четири показателя: броя на терористичните атаки, както и броя на жертвите, ранените и взетите заложници при такива атаки. Разглежда се петгодишен период, като скорошните инциденти се оценяват с по-голяма тежест, отколкото тези от по-далечното минало.

Интересно е да се отбележи, че индексът за 2024 г. отбелязва първия път в 13-годишната история на доклада, произвеждан от а Института за икономика и мир,  в който нито Афганистан, нито Ирак са начело в класацията.

Вместо това Буркина Фасо сега е страната, която е най-силно засегната от тероризма, което е показателно за по-широка тенденция, при която епицентърът на тероризма се измества от Близкия изток в Африка на юг от Сахара, като Мали, Нигер и Нигерия също са на челно място в списъка.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!