Много малко от нас вярват в честността на изборите. ДАННИ

от Лазар Лазаров
Гласуване

Ново изследване за демокрацията, проведено в 43 държави от световната Асоциация „Gallup International“, установява, че едва 13% от българите смятат, че страната ни се управлява по волята на народа. Според резултатите от проучването болшинството от 61% са на противоположното мнение, а 22 на сто се колебаят.

Доверието в изборния процес също е на критични нива, като само 21% са на мнение, че изборите са свободни и честни. 49% са на обратното мнение. Според мнозинството от българите или от 51% от запитаните у нас демокрацията остава на най-добрата форма на управление, независимо от възможните й недостатъци. 19% обаче не смятат така, а около една четвърт или 24% от българското общество се колебаят по този въпрос.

Данните показват, че относно възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива средни за Европейския съюз (ЕС) и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години, и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление според мнозинство сред 43 държави, където е проведено изследването. Убеждението в това обаче изглежда спаднало спрямо предишни изследвания, а в страните са преобладава мнението, че управлението там не е според волята на народа.

Проучването установява, че докато изборите на повечето изследвани държави се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в това, което те произвежда, се поставя под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации. Според общите резултати 59% от запитаните смятат, че демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление . В същото време едва 14% не са съгласни с това, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Източник: БТА

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!