SWIFT стартира нова платформа за цифрови валути

от Лазар Лазаров

Глобалната мрежа за банкови съобщения SWIFT планира през следващите една-две години да създаде нова платформа, която да свърже вълната от цифрови валути на централните банки (CBDC), които са в процес на разработване, със съществуващата финансова система, съобщaва Ройтерс.

Отбелязва се, че този ход, който би бил един от най-значимите досега за зараждащата се екосистема на CBDC, предвид ключовата роля на SWIFT в световното банкиране, вероятно ще бъде прецизиран до момента на стартиране на първите големи централни цифрови валути.

Около 90% от централните банки в света вече проучват цифрови версии на своите валути. Повечето от тях не искат да изостанат от биткойн и други криптовалути, но се борят с технологичните трудности.

Ръководителят на отдела за иновации на SWIFT Ник Кериган заявява, че последният опит, който е продължил 6 месеца и в който е участвала група от 38 централни банки, търговски банки и платформи за сетълмент, е бил едно от най-големите глобални сътрудничества по CBDC и „токенизирани“ активи до момента.

Той се фокусира върху това да се гарантира, че всички CBDC-та на различни държави могат да се използват заедно, дори и да са изградени на базата на различни базови технологии или „протоколи“, като по този начин се намаляват рисковете от фрагментация на платежните системи.

Опитът показва също, че цифровите валути могат да се използват при много сложни търговски или валутни плащания и потенциално да бъдат автоматизирани, така че да се ускорят и намалят разходите за процесите.

Кериган заявява, че резултатите от опита, които са доказали също, че банките могат да използват съществуващата си инфраструктура, са били широко оценени като успех от участниците и са дали на SWIFT срок, по който да работи.

Посочва се, че държави като Бахамските острови, Нигерия и Ямайка вече имат работеща CBDC. Китай постигна значителен напредък в тестването на електронния юан в реалния живот. Европейската централна банка също работи върху цифрово евро, а Банката за международни разплащания провежда многобройни трансгранични изпитания.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!