Starlink на Мъск попада в грешните ръце и създава проблеми на ВСУ

от Лазар Лазаров
starlink

Сателитните комуникационни терминали Starlink, разработени от SpaceX, се продават на черния пазар по целия свят. Това съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на резултатите от собствено изследване.

Starlink е сателитен интернет проект, разработен от авиокосмическата компания SpaceX, основана от американския предприемач Илън Мъск. Целта на проекта, както заявяват от SpaceX, е да осигури високоскоростен интернет в най-отдалечените кътчета на планетата, използвайки мрежа от хиляди малки спътници в ниска околоземна орбита. С пускането на сателити през 2019 г. Starlink вече започва да предоставя интернет услуги в повече от 70 страни по света.

Bloomberg  подчертава, че контрабандата на тези системи е глобален проблем, поставящ под въпрос способността на SpaceX да контролира продажбата на терминали. Установено е, че Starlink се използва в страни като Венецуела, Йемен, Судан и Южна Африка, където oт компанията заявяват, че терминалите не са били продавани. Контрабандистите обаче активират устройствата в други държави, след което намират купувачи във всяка друга страна.

На този фон стана ясно, че Военните сили на Украйна (ВСУ)  изпитват проблеми със свързването към жизненоважната им интернет услуга Starlink, която се използва по-специално за управление на атакуващи дронове. За това съобщава американският телевизионен канал CNN.

Един от операторите на безпилотни летателни апарати  в Запорожка област, пожелал да го наричат ​​Михаил, обяснява, че проблеми са наблюдавани през последните три седмици. „Започнахме да забелязваме лошо качество на разговорите“, разказва той.

„Постоянно се поврежда, трябва да се рестартира, за да започне да работи нормално. Но след това скоростта започва да намалява и връзката отново прекъсва. Това носи доста неприятни усложнения„, допълва събеседникът на CNN. Според него един от негативните фактори за работата на Starlink вероятно е неблагоприятното време.

Според друг украински войник, който оперира безпилотен летателен апарат в Запорожска област, трудностите със Starlink са се усетили през януари. „Преди Нова година скоростта беше много по-висока. Сега тя (намаля) с 50%“, отбелязва войник от 65-та механизирана бригада на ВСУ на име Антон.

CNN също така обръща внимание на факта, че руската страна е започнала активно да използва Starlink. Те не могат да използват Starlink в дълбините на Русия, но близо до фронтовата линия, на разстояние от 30 до 50 километра, наистина е възможно“, посочва един от украинските бойци по-рано.

Според експерти е възможно да се блокират терминалите на Starlink само с помощта на геолокационни кадри. Но тъй като украинските и руските терминали са разположени на сравнително малко разстояние един от друг, опитът за блокиране на някои от тях може да доведе до блокиране на други.

Източник: ТАСС, Фокус

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!