RMXNews: ЗАДАВА СЕ ВЪЛНА от цензура за Европейските избори

от Лазар Лазаров

Не само политическите партии се готвят за европейските избори. Технологичният гигант Meta, собственикът на социалните мрежи Facebook и Instagram, в сътрудничество с ЕС е в процес на създаване на Оперативен център за изборите (Elections Operations Center), с десетки експерти и анализатори, които да идентифицират и разрешават потенциални заплахи, пише RMXNews.

В материала на изданието се посочва, че центърът ще наблюдава киберпространството за дезинформация, манипулация и злоупотреба с изкуствения интелект, като премахва всяко съдържание, което смята за невярно, вредно или опасно. С други думи,  ще действа като цензор.

Според Meta мониторингът на 27 държави с общо население от 450 милиона души изисква инвестиция от 20 милиарда долара, за да се увеличи броят на хората, работещи в тази сфера с 4 пъти до 40 000. Това включва 15 000 проверяващи съдържанието, които ще проверяват материали във Facebook и Instagram на 70 езика.

Отбелязва се, че тази армия от 15 000 цензори обаче може да се окаже недостатъчна, поради което Meta реши да се свърже с 29 организации в цяла Европа, които също са избрани да наблюдават. Всички те трябва да притежават сертификата IFCN (International Fact-Checking Network), за да се гарантира прозрачност и неутралност.

Проблемът е, че IFCN е инициатива на Института „Пойнтър“, финансирана от леви и либерални фондации, включително такива, подкрепяни от Джордж Сорос и Бил Гейтс, които се занимават с популяризиране на абортите, евтаназията, джендър идеологията, масовата миграция и Демократическата партия на САЩ. И така, кой ще проверява дали те са неутрални или не?

Опасността е, че ще се появи стремеж към потискане на противоречиво съдържание – съдържание, което може да се окаже вярно, както в САЩ, когато хората твърдяха, че Ковид-19 произхожда от китайска лаборатория, твърди изданието.

Неотдавна The Wall Street Journal, едно от най-известните и престижни издания в САЩ, публикува статия, в която се доказва, че Ковид-19 е изкуствено създаден в лаборатория в Ухан. Но когато преди четири години Стивън Мошър, един от най-изтъкнатите експерти по Китай на Запад, представи същата теза, статията му беше негативно проверена от „фактчекътрите“ и премахната като фалшива новина от социалните медии.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!