Броят на загиналите от терористичната атака край Москва се увеличи значително

Повече от 60 души са загинаха в резултат на терористичната атака, извършена късно снощи, 22 март в Crocus City Hall край Москва. Това съобщи пресслужбата на Следствения комитет на Руската федерация в канала си в Telegram, пише Известия. „Прави се огрлед на телата на загиналите. По-рано е установено, че в резултат на терористичната атака са загинали над 60 души. За съжаление, броят на жертвите може да се увеличи“, се казва в изявление на ведомството. До късно снощи, броят на жертвите бе 40.

Следственият комитет на Руската федерация добави, че от местопрестъплението се изземват веществени доказателства, включително оръжия и боеприпаси, и вече са започнали необходимите експертизи, включително генетични, балистични и пръстови отпечатъци.

Стрелбата в Crocus City Hall стана вечерта в петък, 22 март. Концертната зала трябваше да бъде домакин на представление на група „Пикник“. Освен това нападателите подпалиха залата, почти 13 хиляди квадратни метра бяха обхванати от огъня.  Към днешна дата пожарът е потушен.

Според Генералната прокуратура на Руската федерация неизвестни лица в камуфлаж са нахлули в сградата и започнали да стрелят. Образувано е наказателно дело по чл. 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Терористичен акт“). Ръководителят на Министерството на здравеопазването на Руската федерация Михаил Мурашко каза, че в резултат на терористичната атака в Crocus City Hall край Москва общо 115 души са хоспитализирани, 60 възрастни пациенти са в тежко състояние. Сред пострадалите има пет деца, едно от тях е в тежко състояние, допълни той.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че в столицата, на фона на случващото се, всички спортни, културни и други обществени събития са отменени този уикенд. Той също така нареди да се окаже необходимата помощ на всички, които са пострадали по време на стрелбата в концертната зала.

Председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко отбеляза, че държавата ще предостави цялата необходима помощ на семействата на загиналите и ранените в резултат на терористичната атака в Crocus City Hall.

Във връзка с инцидента официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова призова цялата световна общност да осъди терористичната атака в Crocus City Hall. Заместник-представителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак каза, че организацията скърби за загубата на живот и следи ситуацията.

Лидерите на Сърбия, Азербайджан, Беларус, както и шефът на полското външно министерство поднесоха съболезнования за трагедията. Външните министри на Италия, Германия, Франция и Пакистан също изразиха съпричастност към семействата на жертвите на терористичната атака. Те бяха последвани от изявления от други държави.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!