Румъния започва да обучава украински военни пилоти за F-16. Щели да завършат чак…

от Лазар Лазаров

Кабинетът на румънския президент Клаус Йоханис е изпратил писмо до парламента на страната, в което съобщава, че се е съгласил да обучи около 50 украински пилоти в Румъния, предава RMXNews.

Властите не посочват, кога ще започне обучението, но според източници на румънския вестник Digi24 украинските войници трябва да пристигнат в авиобазата Фетещ това лято.

Очаква се украинските пилоти да завършат обучението си с F-16 до края на годината.

Вестникът съобщава още, че държавният глава е одобрил прехвърлянето на оборудване и материални стоки, дарени от Финландия на Украйна, през територията на страната.

Европейският център за обучение на F-16 (EFTC), създаден от Холандия, Дания, САЩ и Румъния, е открит във Фетещ миналия ноември.

Разположен в близост до дунавския мост Фетещ на транспортния коридор, свързващ Букурещ с Черно море, центърът за обучение, създаден във военновъздушната база Борча 86, ще обучава пилоти от украинската армия да използват изтребители F-16 заедно с румънски и други съюзници от НАТО.

Пет холандски изтребителя F-16 са пристигнали в тренировъчния център в Румъния в началото на ноември и техният производител, компанията Lockheed Martin от САЩ, осигурява инструктори и персонал за поддръжка за обучението на пилотите.

Румънските военновъздушни сили започват прехода от съветски МиГ-21 към F-16 през 2019 г. Румъния успява да придобие 17 употребявани изтребителя F-16 Fighting Falcon (оборудвани с нови двигатели, електроника и модерно оръжие) от Португалия и миналия ноември Букурещ подписа договор с Норвегия за придобиването на още 32 употребявани изтребителя F-16.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

 Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!