Изследователи от Държавния университет в Сан Диего /САЩ, щата Калифорния до Мексико/ са установили, че обикновените черни мравки имат кисел или оцетнокисел вкус, докато местните мексикански мравки Чикатана имат мирис на печено с орехи, пише британското издание Daily Mail. Отбелязва се, че докато насекомите рядко се ядат в Обединеното кралство, по света те се използват широко като ценен източник на протеини и дори се възприемат като деликатес.
„Те могат да имат много разнообразни и интересни вкусови профили“, заявява съавторът на изследването Чангци Лиу.
В Мексико мравките или се пекат цели като хрупкава закуска, или се смилат и се използват за овкусяване на други храни. Професор Лиу заявява, че така за първи път се е заинтересувал от изучаването на мравките като възможен източник на храна.
Досега обаче е имало много малко научни анализи на вкусовите профили на различни мравки, отбелязва изданието.
Изследването установява, че обикновените черни мравки, каквито можете да намерите в градината си, имат силен, остър вкус на оцет. В същото време мравките от Чикатана не отделят мравчена киселина и затова вкусът им е ядков, дървесен и мазен.
Изследователите уточняват, че мастните аромати са причинени от наличието на химикали, наречени алдехиди, докато ореховият аромат идва от пиразините, същите съединения, които се образуват при готвене на хляб.
Мравките тъкачи, от друга страна, имат напълно различен набор от вкусове. Изследователите заявяват, че те имат „орехов, сладък и подобен на карамел аромат“. Въпреки това учените предупреждават, че те могат да имат послевкус на „сено и урина“ поради високата концентрация на амини – различна форма на амоняк.
Професор Лиу не смята, че тези „странични вкусове“ ще бъдат твърде голяма пречка мравките да се превърнат в популярна храна.
Лиу и неговите съавтори обаче предупреждават, че мравките могат да предизвикат алергични реакции при някои хора. В своето изследване те откриват, че мравките съдържат високи нива на протеин, наречен тропомиозин. Този химикал е един от основните причини за алергии към миди и ракообразни, така че мравките може да не са безопасни за всеки с алергия към морски дарове.
Изследователите се надяват, че чрез изучаване на химическата основа за ароматите на мравки те могат да помогнат на производителите на храни да използват повече насекоми.
Проучванията показват, че замяната на месния протеин с насекоми може да доведе до значителни подобрения на климата. Някои производители вече предлагат „обогатени с насекоми“ брашна, които добавят смлени насекоми към брашното, за да подобрят съдържанието на протеини, посочва Daily Mail.
Основният проблем обаче е, че хората просто не са свикнали да ядат буболечки и повечето намират идеята за доста обезпокоителна.
Според авторите на изследването чрез подчертаване на вкусовите профили на тези насекоми, те могат да убедят повече хора да опитат протеин от насекоми.
„Разказването на хората за хранителните и екологичните ползи от ядливите насекоми насърчава желанието им да ги консумират. Но не искам хората да смятат, че правят жертва, като ядат тези насекоми. Искам да покажа, че те всъщност могат да имат много добър вкус, като същевременно са питателни и полезни за околната среда“, заключва проф. Луи.
КритичноБГ обръща внимание, че в целия Запад върви упорита пропаганда да накарат хората да удат насекоми.
Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.
Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски