Гешев: Няма да позволим България да участва в безсмислената война в Украйна

от Лазар Лазаров

Започваме нова инициатива, за да не позволим България да участва във война и за започване на преговори за мир в Украйна. Това обяви на пресконференция в София председателят на гражданското сдружение „Справедливост за България“ и бивш главен прокурор Иван Гешев, предава БТА.

„Смятаме да не позволяваме България да участва във война и българи да умират в защита на чужди  национални интереси и в чужди войни„, отбелязва Гешев.

„Заедно можем да направим България отново силна. Искаме незабавно преговори за мир и сме против участието на България във война, за което ни подготвят, посочва той, като добавя, че в ход е петиция, с която се иска незабавен край на войната в Украйна, както и да се сложи край на опитите България да бъде въвлечена в нея. 

„Настояваме за незабавен край на войната в Украйна и още повече на опитите в защита на чужди национални интереси България да бъде въвлечена в тази война. Вярваме, че най-висшата ценност е човешкият живот, а днес той се жертва на бойното поле за преследването на загубени каузи и явно непостижими цели“, заявява още Гешев. 

По думите му българските и европейските лидери са „слаби“ и „бавно, но сигурно, превръщат България във фронтова държава“, водят света към „нова война и катастрофа“.

Според него са гарантирани само и единствено загубата на нови човешки животи, нови разрушения и тежки икономически последствия, които за съжаление са видими в България и ЕС.

Гешев смята, че победата във войната, която се води на територията на Европа е невъзможна, но на дневен ред е задълбочаваща се ескалация на конфликта.  

„Поради големия залог от тежките последици нито Западът, нито Русия мога да си позволят да загубят тази война. По тази причина губещата страна ще бъде  принудена да пристъпи към още повече ескалация, за да запази баланса на силите в региона и собствените си интереси. Изключително тревожни са заявките, както за изпращане на натовски войски в Украйна, така и за ядрен отговор от страна на Русия“, посочва бившият главен прокурор.

„Искаме драстична промяна на позицията на България и ЕС по отношение на войната и започване на незабавни преговори. Започваме тази инициатива, защото войната в Украйна вече става безсмислена“, гласи позицията на Гешев.

Категорична победа вече е невъзможна, смята той. Според него може да има също и по-тежки икономически последствия.

„Тази братоубийствена война и кръвопролитието трябва да спрат веднага“, категоричен е председателят на гражданско сдружение „Справедливост за България“ .

Политиката на войната трябва да бъде заменена с политика на мир. Да се предприемат действия за започване на незабавни преговори“, е мнението на бившият главен прокурор.

Петицията под която можете да се подпишете е на следния линк:

1 Милион Гласа за Мир – Петиция – Преговори за мир

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!