Цунами от незаконна миграция към Европа! ДАННИ

от Лазар Лазаров

Кризата с незаконната имиграция в Европа не показва признаци на забавяне, като през първите два месеца на 2024 г. са регистрирани 31 200 незаконни преминавания на границата, което е същото ниво като миналогодишния почти рекорден брой. Това сочат данните на Frontex, агенцията за външните граници на ЕС, предава RMXNews.

Сред най-забележителните показатели е взривоопасният ръст на нелегални мигранти по западноафриканския маршрут към Европа, където през последните два месеца трафикът е скочил с 541%.

„Западноафриканският маршрут остава най-натовареният миграционен маршрут в ЕС, като пристигащите през януари и февруари достигат близо 12 100. Това e най-високият брой, отчетен за тези два месеца, откакто Frontex започна да събира данни през 2011 г.“, пише агенцията.

През последните месеци престъпни групи, базирани в Мавритания, които се фокусират върху трафика на хора, изпращат мигранти от Субсахара, преминаващи транзитно през страната до Канарските острови, които принадлежат на Испания, но се намират край бреговете на Африка. Трафикантите на хора натъпкват все по-голям брой от тях в лодките „каюко“, което представлява сериозна заплаха за живота им, но увеличава печалбите на престъпните организации, отбелязва RMXNews.

Други маршрути също отбелязват големи скокове, включително източносредиземноморския маршрут, който бележи ръст от 117% на незаконни преминавания. В същото време маршрутът през Централното Средиземноморие, по който през 2023 г. са регистрирани най-голям брой незаконни преминавания, „продължава да показва тенденция на спад през последните месеци, като на годишна база спадът е 70% до малко над 4300. През януари по този маршрут са били засечени около 2000 случая на незаконно преминаващи мигранти.

Миналата година преживяхме имиграционно цунами, като в Европа пристигнаха повече нелегални имигранти от която и да е година досега от 2016 г. насам, отчита RMXNews.

Критично припомня, че молбите за убежище в Европейския съюз са скочили с 18% до 1,14 милиона през 2023 г., като това е най-високото ниво от мигрантската криза през 2015-2016 г.

По-рано беше съобщено, че Ханс Лайтенс, който пое позицията на ръководител на Frontex от 1 март,   заяви, че граничните служители на службата на ЕС няма да участват в „отблъскване“ на нелегални имигранти.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!