Независимая газета: Как готвят Молдова за война с Русия?

от Лазар Лазаров

Общественият съвет на Молдова, който обединява над 50 обществени организации, експерти, членове на духовенството и медийни работници, призова властите на страната да спрат да прилагат инициативи, които отслабват нейния неутрален статут и улесняват усилията за милитаризация. Този ход е в отговор на установяването на френска отбранителна мисия в молдовската столица Кишинев. 

Наред с нарастващия брой учения, в които участват молдовските войски, и мащабните покупки на оръжия, френската мисия може да увеличи риска бившата съветска република да бъде въвлечена във военни конфликти, пише  руският вестник „Независимая газета“.

Мая Санду, Президент на Молдова

Някои твърдят, че споразумението за отбрана, подписано от министрите на отбраната на Молдова и Франция по време на посещението на президента на Молдова Мая Санду в Париж, ще позволи, ако е необходимо, страната да се използва като коридор за разполагане на войски на НАТО в Украйна.

Бившият молдовски министър на отбраната Анатол Плугару заявява пред „Независимая газета“, че Кишинев по-рано е отворил въздушното си пространство за алианса, а сега отваря и сухопътен коридор, като по този начин въвлича Молдова в конфликта и „превръща Молдова в легитимна цел за руските въоръжени сили“. 

Молдовски експерти посочват, че ако Франция реши да изпрати войски в Украйна, което е вариант, който френският президент Еманюел Макрон не изключва, молдовските войници също може да се окажат в служба под френското знаме.

Молдовското общество е обезпокоено и от факта, че в началото на март Кишинев суспендира Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа („CFE“) по инициатива на Санду. Този ход дава възможност на трети страни да разполагат неограничено количество конвенционални оръжия в Молдова, се посочва в статия на швейцарска медия. Швейцарската статия е препубликувана от кишиневски медии, които свързват предположенията в нея със споразумението за отбрана между Молдова и Франция. Забележително е, че в новата стратегия за национална сигурност на Молдова Русия се разглежда като основна заплаха за страната.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!