Къде по света религията има най-голямо влияние? ГРАФИКА

от Лазар Лазаров

За много хора по света религията играе важна роля в ежедневието им, докато други възприемат светските идеи, пише ZeroHedge.

Както докладва Катарина Буххолц, според проучване на Statista Consumer Insights, проведено между април 2022 г. и март 2023 г., много от най-религиозните страни в света се намират в Африка и Близкия изток. И все пак, сред включените в проучването държави азиатските държави Пакистан и Индонезия, заедно с Египет, са с най-високи резултати – 99% от всички възрастни в изследваната възрастова група изповядват някаква религия.

Както се вижда от графиката от Statista, най-светската страна в проучването е Китай, като само 22%  от пълнолетното население заявяват, че изповядват някаква религия.

Този брой не е изненадващ, като се има предвид, че по време на комунизма в страната религиозната вяра е била маргинализирана. Други сравнително светски места в Азия включват Виетнам, Япония, Южна Корея и Хонконг.

В Европа Чехия, където 27% от запитаните изповядват някаква религия, е страната с най-малко хора, които се обявяват за вярващи – факт, който отчасти е свързан и с комунистическото минало на страната. По-нататък на изток в Европа религията не е била толкова задушавана, въпреки социалистическото минало – например в Румъния, Сърбия или Литва, а също и в Русия.

Полша, домът на известния папа Йоан Павел II, също показа повече религиозни тенденции от много от своите западноевропейски съседи.

В западната част на континента Ирландия е най-религиозната, докато в Южна Европа религията е най-разпространена в Гърция, Италия и Португалия.

Перу е единствената страна на американския континент, в която над 80% от анкетираните изповядват някаква религия. Въпреки това повечето други страни – с изключение на Канада – са с постоянно високи резултати по отношение на религиозната вяра, като разликата между Севера и Юга е малка.

Критично напомня, че публикувано през януари проучване на американския изследователски център Pew Research Centre установи, че повече от една четвърт от възрастните в САЩ не изповядват никаква религия. Отблязва се, че наред с нарастването на броя на хората без религиозна принадлежност в световен мащаб, цифрата отразява как някогашното могъщо влияние на религията продължава да намалява. Около 28% от пълнолетните граждани на САЩ нямат религиозна принадлежност – група, наричана “ нерелигиозни“ – въз основа на проучването, проведено през 2023 г. сред 11 201 души.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!