Американското разузнаване с доклад дали се клати Нетаняху на поста

от Лазар Лазаров
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В нова оценка на разузнаването на САЩ се твърди, че оставането на поста на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху „може да бъде застрашено“, като се добавя, че Израел може да не успее да елиминира Хамас – основната цел зад войната в Газа. Това съобщава арабоскоезичният телевизионен канал Alarabiya News.

Годишният доклад за оценка на заплахите за 2024 г. на американското разузнаване, публикуван в понеделник, изразява загриженост относно визията на Израел за края на войната и поражда съмнения дали Нетаняху може да остане на власт при спряна сделка със заложниците и нарастващ натиск от страна на израелците за освобождаването им.

„Недоверието към способността на Нетаняху да управлява се задълбочи и разшири в обществото от вече високите нива преди войната и очакваме големи протести с искане за неговата оставка и нови избори“, се казва в доклада, като се добавя: „Възможно е различно, по-умерено правителство.“

Докладът прогнозира, че Израел ще се затрудни в постигането на целта си за „унищожаване на Хамас“.

„Израел вероятно ще се сблъска с продължителна въоръжена съпротива от страна на Хамас през следващите години, а военните ще се борят да неутрализират подземната инфраструктура на Хамас, която позволява на бунтовниците да се укриват, да набират сили и да изненадват израелските сили“, отбелязва докладът.

Според доклада структурите за управление и сигурност в Газа и окупирания Западен бряг, както и разрешаването на хуманитарната ситуация в Газа и възстановяването, „ще бъдат ключови компоненти на дългосрочните израелско-палестински отношения.“

Напрежението между американския президент Байдън и Нетаняху избухна през последните дни заради военната операция на Израел в Рафах в южната част на Газа, посочва Alabiya.

Както съобщи Критично, президентът на САЩ може да обмисли ограничаване на военната помощ за Израел, ако Тел Авив разшири наземната си операция в Ивицата Газа до град Рафах.

Наскоро Байдън заяви, че Нетаняху „трябва да обърне повече внимание на загубените невинни животи като последствия от предприетите действия“ в Газа и че подходът на Тел Авив във войната „наранява повече Израел, отколкото помага на Израел.

На следващия ден Нетаняху отхвърли коментарите на Байдън, като заяви, че той „греши и по двете точки“. „Ако той има предвид, че провеждам лична политика против мнозинството, желанието на мнозинството израелци, и че това вреди на интересите на Израел, тогава той греши и по двете точки“, отбелязва  Нетаняху в интервю за Politico.

Администрацията на Байдън напълно подкрепи Израел във войната му с Хамас, но разочарованието на Съединените щати става все по-видимо, отбелязва Alarabiya.

Нетаняху също е изправен пред нарастващ натиск в Израел, тъй като неуспехът му да върне у дома заложници, държани от Хамас, доведе до протести в страната и призиви за предсрочни избори.

Скорошно проучване на общественото мнение от Израелския институт за демокрация показва, че популярността на Нетаняху е спаднала, като само 15% от израелците искат той да остане на власт.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!