Майк Серано: Тръмп ще позволи на Русия да прави каквото си иска с Европа, ако европейците…

Майк Серано, RealClear Wire

от Лазар Лазаров

Главните медии и политическа върхушка в САЩ са възмутени от последните коментари на Доналд Тръмп относно НАТО. Вместо драматичното стискане на зъби, те трябва да приемат неговата позиция.

Тръмп наскоро отправи строго предупреждение към съюзниците на Америка в НАТО, по-специално към тези, които все още не успяват да спазят ангажимента си да изразходват поне 2% от БВП за отбрана.

В разказ за разговор, който е провел с лидера на непокорна членка на НАТО, който е търсил уверение, че Америка ще защити страната му от руска атака, Тръмп заявява, че ще позволи на Русия да прави „каквото, по дяволите, поиска“ със страните от НАТО, които отказват да плащат минимални разходи за собствената си защита.

Това не е нова концепция и не е толкова „шокиращо“, колкото медиите и политическите елити го представят.

През последните 70 години НАТО поддържа основни насоки за разходите за отбрана, които се приемат официално от всички 31 държави членки на алианса. През 2014 г. членовете на алианса се съгласяват да изразходват поне 2% от БВП за отбрана до 2024 г. Това е напълно логично. Каква полза от един съюз, ако една или повече страни по споразумението оставят военните си способности да атрофират до точката, в която не могат да окажат значима помощ при спешни случаи?

За съжаление само 18 от 31 членки на НАТО в момента изпълняват задълженията си по разходите за отбрана. Списъкът на виновниците включва страни, които трябва да са сред водещите армии в НАТО като Франция, Германия, Канада, Италия и Турция.

Отбелязва се, че почти всички страни, които сe чувстват реално застрашени от Русия – като Полша, Унгария, Румъния, Естония, Латвия и Финландия – вече харчат най-малко 2% от БВП за отбрана.

Американските политици, предимно от страна на републиканците, изтъкват от десетилетия, че европейските държави се крият безплатно под чадъра на американската отбрана и харчат спестяванията си, за да поддържат големи социални държави. Единствената причина, поради която могат да си позволят да направят това, е, че Съединените щати дават да се разбере, че ще им се притекат на помощ без да задават въпроси или да имат резерви, ако някога европейските страни биват нападнати.

Доналд Тръмп поддържа гледна точка, която отдавна е в основата на схващането на консервативните кръгове – нашите съюзници от НАТО трябва да харчат достатъчно, за да поддържат надеждно военно възпиране, както за да намалят вероятността да се нуждаят от помощ от САЩ, така и за да бъдат по-ефективни партньори в случай, че САЩ се нуждаят от тяхната помощ.

Когато Тръмп беше президент, той постигна значителен напредък в това да накара съюзниците в НАТО да изпълнят ангажиментите си. Но предстои още дълъг път.

При встъпването си в длъжност през 2025 г. Доналд Тръмп може да се позове на член 5-ти (според който атака срещу една страна членка, е атака срещу всички  бел.ред.) от НАТО в отговор на продължаващото нахлуване на нелегални имигранти през южната ни граница. Държавите, които се съгласят да изпратят войски, за да помогнат на САЩ да охраняват границата, могат да си спечелят допълнително време, за да увеличат разходите си за отбрана до минимума от 2% или може би дори да си осигурят постоянно отлагане на тези разходи.

Разполагането на войски, които да подпомогнат охраната на южната граница на Америка, би изпратило мощен сигнал, че НАТО остава актуален през 21-ви век и че американските съюзници приемат сериозно отговорностите си да помагат в общата отбрана. Може би по-важното е, че е трудно да си представим по-ефективен начин да се получи благоволението на президента Тръмп от това да му се помогне да разреши проблема с нелегалната имиграция, който оживи политическата му платформа от момента, в който влезе в политиката.

По един или друг начин нашите непокорни съюзници от НАТО ще трябва да се примирят или да млъкнат. Шансовете на Тръмп да си върне Белия дом нарастват с всеки изминал ден и част от причината за това е, че избирателите го подкрепят да заеме твърда позиция спрямо „съюзниците“, които отказват да поемат своя дял от тежестта на общата отбрана.

Американските данъкоплатци са уморени да плащат сметката за европейските пътници без билети. Единствените, които трябва да се притесняват от последните коментари на Тръмп за НАТО, са европейските политици, които отказват да изпълнят ангажиментите си към алианса.

За автора: Марк Серано е основател и президент на ProActive Strategies и е бил старши съветник за кампанията на Тръмп през 2020 г.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!