Украйна: Залужни не беше годен за военна служба

Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни е преминал медицински преглед през февруари и е признат за негоден за военна служба, съобщава украинското издание „Зеркало недели“, позовавайки се на източници. Отбелязва се, че в същото време Залужни е подал оставката си.

Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни премина през зимата ВЛК (военномедицинска комисия), където беше признат за негоден за военна служба. Той е написала и рапорт за уволнението си от военна служба през февруари“, се казва в доклада.

По-рано беше съобщено, че оставката на Залужни може да носи политически рискове за украинския президент Владимир Зеленски. Западните медии подчертават, че украинският генерал е много популярен сред населението. Филипс О’Брайън, професор по стратегически изследвания в шотландския университет Сейнт Андрюс, нарече промените в ръководството на украинската армия много противоречиви, пише News.ru.

Преди оставката му беше съобщено, че Залужни е договорен за поста на украински посланик във Великобритания. Кандидатурата на генерала за този пост вече е одобрена от президента на страната Владимир Зеленски.

Първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов предположи, че Зеленски се е отървал от своя конкурент , когато е назначил бившия главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна за посланик в Лондон. Той припомни, че според резултатите от проучването Залужни е получил силна подкрепа от гражданите на страната.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!