Култов италиански творец отиде при Путин: Защото съм против жестоката западна пропаганда!

„В Русия съм, за да покажа на Италия, че сте хора и за да се противопоставя на ожесточената пропаганда на Запада срещу вас“ – това заяви пред Владимир Путин най-известният италиански „стрийт артист“ и художник на графити Йорит.

Той участва в Сочи в международен младежки фестивал. И по време на срещата на участниците във форума с руския президент, Чиро Черуло, както е истинското име на Йорит, поиска да си направи селфи с държавния глава. „Разбира се – пошегува се Путин – стига да не ме ощипете, за да се подсигурите, че съм истински човек“.

Последва топло ръкостискане и прегръдка за снимката. После Владимир Путин каза, че руснаците винаги са се възхищавали от италианското изкуство и то винаги било държало близки народите на двете страни.

„Италианското изкуство е велико изкуство на велик народ и това е очевидно – подчерта президентът пред участниците от цял свят в младежкия форум и продължи: – „Но не само изкуството обединява двата народа, защото италианците винаги таят в сърцата си желанието за свобода, а това означава, че вие уважавате желанието на другите народи да направят своя избор и да изберат своята съдба“. „Борбата на Италия за независимост, Гарибалди, това не ни ли обедини?“, каза още президентът.

Допускайки, че селфито на Йорит с Путин може да е било „режисирано“, „Република“ и „Стампа“ посочиха, че „стрийт артистът“ вече бил предизвикал доста отрицателни реакции на Апенините и по света с неотдавнашния си стенопис в превзетия от руснаците украински град Мариупол. Защото на огромната рисунка е изобразено плачещо момиченце, в чиито очи се отразява знамето на Донецката народна република, като художникът обясни на провокиращи го с въпроси журналисти, че то просто символизирало всички страдащи от войната деца.

Източник: Труд

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!