Работниците на Airbus гневни от заплащането си. Предстои стачка?

от Лазар Лазаров

Предложението за договор на голямата самолетостроителна компания Airbus, гласувано този месец от работници в района на Монреал, участващи в производството на най-малките самолети A220, беше отхвърлено от техния синдикат като „напълно неприемливо“. Това се съобщава в изявление до членовете на профсъюза, предава Ройтерс.

Airbus води разговори с около 1300 работници в канадската провинция Квебек в момент, когато европейският производител на самолети се опитва да контролира разходите по   A220,   чието производство води до загуби за компанията. 

Въпреки че подробностите за сделката ще бъдат представени едва на 10 март, Международната асоциация на машинистите и аерокосмическите работници (IAM) предупреждава в писмо до медиите, че офертата „изобщо не работи и е напълно неприемлива“. Гласуването по сделката за замяна на договора, изтекъл през декември 2023 г., ще се проведе на 17 март.

Това предложение, което считаме за враждебно, не може да остане без последствия“, заявяват преговарящите от профсъюза в писмото на френски език, като добавят: „Трябва да изпратим ясно послание на работодателя.“

„Подадохме предложение за договор на съюза, което вярваме, че е справедливо и разумно, като същевременно гарантира дългосрочния успех на A220“, заявява от своя страна Airbus в изявление по имейл, като добавя: „Оставаме ангажирани с преговорите“.

Ако предложението бъде отхвърлено, членовете на IAM могат да се изкажат в полза на използването на тактики за натиск. Работниците обаче ще трябва първо да одобрят мандат за упълномощаването на стачка, преди да приберат инструментите си.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!