Саксония се обяви за възстановяване на Северен поток

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер (Християндемократически съюз) зпредприе инициатива за възстановяване на газопровода „Северен поток 1“, който беше взривен през септември миналата година. В интервю за телевизия Welt, политикът е категоричен, че след като именно ЦРУ е уведомило германското правителство седмици преди саботажа на газопровода и е посочило предполагаемите организатори от Киев, правителството най-накрая трябва да се произнесе по темата. 

 

Докато премиерът на Саксония Михаел Кречмер настоява за възстановяване на „Северен поток1“, канцлерът на Германия, Олаф Шолц се срещна с ръководителите на Източногерманските провинции в Кемниц, за да обсъдят икономическата и изборната ситуация в бившата Германска демократична република от гледна точка на засилването на дясната Алтернатива за Германия. Там, той обеща създаването на големи промишлени предприятия в региона, сред които изграждането на завод за полупроводници край Магдебург от американската компания Intel. Друг център за полупроводници в Германия ще бъде Дрезден, където Infinion планира да открие завод.

 

Несъмнено големите инвестиционните обещания на Шолц към източногерманските лидери могат да се разглеждат в контекста на вътрешнополитическите проблеми, свързани с безпрецедентното нарастване на популярността на Алтернатива за Германия. Дясната партия има стабилни 19% от германските гласоподаватели, повече от която и да е от партиите в коалиционното правителство. Това наскоро накара съпредседателката на Алтернатива за Германия, Алис Вайдел да предложи кандидат за поста канцлер на Федерална република Германия за първи път в историята на партията.

 

Експертите са на мнение, че Алтернатива за Германия ще бъде незаменима при съставянето на бъдещи правителства. А през първата половина на 2024 г. ще се проведат избори в няколко източногермански провинции и техният резултат е предмет на безпокойство за германската политическа върхушка. Неслучайно на срещата Шолц отрече Алтернатива за Германия да има някаква реална програма, наричайки я или „протестна партия“, или „руска партия“, тъй като нейните лидери заемат различна позиция по украинския конфликт от основните политически сили в Германия.

Източник: Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!