Киев разочарован от „Вагнер“

Наталия Приходко, Независимая газета

Взетото решение на Евгений Пригожин да прекрати обявения същата сутрин марш към Москва предизвика явно разочарование в Киев. Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михаил Подоляк също не го скри. „Ти почти занули Путин, пое контрола над централните власти, стигна до Москва и изведнъж… тръгна наобратно. Защото един посредник (Александър Лукашенко) обеща гаранции за сигурност от Владимир Путин, който на сутринта издаде указ за унищожението ти. И заради страха, който елитът на Путин изпита през последните 24 часа, тази заповед със сигурност ще бъде изпълнена“, написа Подоляк в социалните мрежи.

 

Ден по-рано украинският президент Владимир Зеленски написа в Телеграм: „Слабостта на Русия е очевидна. Пълномащабна слабост“. Забележително е, че през съботния ден представителите на Киев възлагаха много големи надежди на обявения от ЧВК „Вагнер“ поход към Москва. Бившият украински външен министър Павло Климкин призна, че предприетият марш е в състояние да наруши статуквото не само вътре в Русия, но и около нея. В тази връзка той дори не изключи възможността за последващо налагане на външен контрол от страна на Запада върху руската държава.

 

Още на следващия ден обаче украинският военен експерт Дмитрий Снегирьов беше принуден да заяви: „За съжаление, в Русия не е имало никакви сътресения. И затова той изрази убеждението, че всички скорошни събития в Русия са били осъществени в рамките на ясно планирана и контролирана акция на руските специални служби. И в резултат на тази акция Пригожин постави ЧВК „Вагнер“ под пълния контрол на руското министерство на отбраната, подчерта Снегирев.

 

Според Тарас Загородни, партньор на Националната антикризисна група на Украйна, „предпоставките за една добра гражданска война в Русия не са отишли никъде“. Това е само репетиция – обещал той.

Константин Затулин, първи заместник-председател на комисията на Държавната дума на Русия по въпросите на Общността на независимите държави, евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, заяви пред „НГ“, че „Украйна не получи пълната степен на радостта, която искаше“. „И аз съм доволен от това. И че хората се опомниха, и че бяха избегнати по-нататъшни жертви. Въпреки че имаше и загуби. Една от тях беше убеждението, че всичко е наред“, каза Затулин.

 

Източник: Независимая газета

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!