Защо Париж е град на романтиката и любовта? ВИДЕО

Адриана Русенова, гост-автор

от Лазар Лазаров
Париж

Според мнозина Париж е най-красивият и омагьосващ град в света! Поне веднъж мисловно сме се пренасяли тук, за да помечтаем за романтичната атмосфера, малките помпозни улички с десетки художници, скъпите бутикови витрини или да се разходим из приказните градини на някой дворец.

Париж предлага всичко, което човек може да си пожелае – без значение какви интереси има той. Нюансите на Париж са много – от старинна архитектура до модерен бизнес център. Няма как да не ви се прииска да станете част поне за малко от магията, наречена Париж.

Париж

Париж е столицата и най-големият град на Франция. През него преминава и река Сена, която го разделя на две части и допринася за очарованието на това място. Точно тя дава възможност за разходка с корабче и да се насладите на впечатляващи гледки.

Париж също е прочут с големите булеварди, засадени с кестени, като Шанз-Елизе (Champs-Élysées), както и с много архитектурни забележителности. Тук очите ви няма да могат да поберат красотата от фасадите на сградите. Всеки един орнамент е толкова съвършен, че се чудите как въобще е изработен преди толкова много години.

Как е основан Париж и откъде идва името му, ще ви разкажа в Професия турист.

Въпреки че наоколо има две гори, въздухът тук е изключително замърсен. Париж е най-гъсто населената столица в Европа. Замърсяването на въздуха и шумът са проблеми за общественото здраве. И със сигурност ще го усетите. Още с кацането очите ни започват да сълзят и сърбят.

Относителният дял на зелени площи в Париж е силно ограничен, въпреки многобройните паркове и градини, които са създадени през последните две десетилетия. Париж е столицата на държава от Европейския съюз с най-малко зелени площи на човек от населението – 14,5 кв.м. За сравнение, в Амстердам този показател е 36 m², в Лондон – 45 m², а в Рим – 321 m². В северните райони на Париж липсата на зелени площи е най-осезаема.

Но това по никакъв начин не спира желанието на стотиците хиляди туристи, които се стичат в Париж, за да изживеят очарованието му.

Париж е първостепенен център на културата в световен мащаб. В Париж се намират над 150 музея, като Лувъра, както и забележителни места и сгради, като Шанз-Елизе и Айфеловата кула. Градът е и един от най-важните центрове на модата, лукса, гастрономията и на любовните и романтични пътешествия.

Парижките сцени предлагат голямо разнообразие от спектакли, а киносалоните − избор на филми от цял свят. Париж е място, което трябва да се изживее.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!