Чуков за Приднестровието и, че не е изключено Путин да вземе отношение още днес

Боян Чуков, Фейсбук

Боян Чуков

Известният геополитически анализатор Боян Чуков коментира ситуацията в Приднестровието в своя профил във Фейсбук. КритичноБГ припомня, че вчера „непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) е подготвила призив до Русия заради икономическата блокада от страна на Молдова. Съответна резолюция с искане за помощ беше приета от конгреса на депутатите от всички нива на ПМР, съобщи Lenta.ru.

В документа се отбелязва, че настоящата критична ситуация изисква спешна международна намеса за предотвратяване на ескалацията на напрежението. Посочва се, че ПМР е изправена пред безпрецедентни предизвикателства и заплахи. Това се дължи на факта, че Молдова е засилила мерките, насочени към подкопаване на икономическия потенциал, унищожаване на основите на независимостта и налагане на чужди ценности на непризнатата република. Повече от новината може да прочетете: ТУК

Ето и коментара на Боян Чуков:

Приднестровието се обърна официално с молба за помощ към РФ. В Приднестровието живеят 220 000 руски граждани. Общо приднестровското население е около 450 000 човека. От 1995 г. на територията на Приднестровието е дислоцирана оперативна група на ВС на РФ.

Приднестровието е ключ към град Одеса и териториално е близо до базите на НАТО в Румъния и България. От въпросните натовски бази се координират нападенията срещу черноморските ВМС на Русия, Крим и южните руски региони.

ВСУ няма в момента ресурс да атакува Приднестровието. Приднестровските въоръжени сили превъзхождат тези на Молдова. Молдованите са безпомощни без румънците. Но нашите северни съседи до този момент не проявяват особено желание за пряко участие във въоръжен конфликт срещу Тираспол. Букурещ се старае да избута на преден план Молдова като румънско прокси, в крайна сметка натовско такова.

Очевидно румънците в сегашната напрегната обстановка не разчитат особено на чл. 5 от устава на НАТО. В силовите структури на Приднестровието участват доста етнически българи.

От вчера молдовското МО пусна предписание за предаване на военните колите собственост на местните предприятия в рамките на 2 часа в случай на мобилизация. Засега битката за Приднестровието между Русия и НАТО се води на вербално ниво. Но е възможно рязко увеличаване на военното напрежение между двете страни.

Утре (днес, бел ред. Коментарът е писан на 28.02) предстои редовното послание към Федералното събрание на руския президент Путин. Не е изключено той да вземе отношение и към молбата за помощ на Тираспол.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!