Франция забранява етикетите „пържола“ и „шунка“, за да не обърква вегетарианците?

от Лазар Лазаров

Във вторник френското правителство издаде указ, с който забранява термина „пържола“ върху етикета на вегетарианските продукти, като посочва, че той е запазен само за месо, съобщава агенция Франс Прес.

Според постановлението други термини, които вече не могат да се използват за продукти без месо, включват „ескалоп“, „шунка“, „филе“ и „ребро“.

Решението е в отговор на дългогодишно недоволство от страна на месната индустрия, че термини като „вегетарианска шунка“ или „веганска наденица“ са объркващи за потребителите. То се основава на закон от 2020 г., чието прилагане беше временно спряно от Държавния съвет през юни 2022 г. след жалба от страна на Proteines France – консорциум от френски компании, продаващи храни на растителна основа.

Proteines France твърди, че френският закон е в противоречие с правилата на ЕС за храните. Физическите лица, които нарушават закона за етикетиране, могат да бъдат глобени до 1500 евро (1630 долара), като глобата стига  до 7500 евро за компании.

Но производителите имат една година да продадат съществуващите си запаси, преди да бъдат наложени санкции, се казва в постановлението.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!