Лавров предупреди Европа, че върви към самоубийство и даде съвет

Изказването му бе категорично

Лавров

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Плановете на европейските страни да създадат коалиция за доставка на ракети с голям обсег на Украйна с цел нападение върху руска територия, изразени от френския президент Еманюел Макрон, са самоубийствени.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 27 февруари по време на пресконференция след преговорите с министър-председателя на Йемен Ахмед бин Мубарак.

Той отбеляза, че за първи път по време на дискусиите френският лидер обяви създаването на „някаква девета ракетна коалиция“.

„[Предложената коалиция] ще включва доставка на оръжия с голям обсег, така че да достигат дълбоко в територията на Руската федерация, което само по себе си вече е самоубийствено, ако всичко това се потвърди“, подчерта ръководителят на външнополитическото ведомство, на Русия

Макрон обяви и възможното изпращане на войски на НАТО в зоната на конфликта, припомни Лавров. Министърът посочи, че тези, които дори допускат подобни мисли в главите си, трябва да „използват главите си за по-рационални и по-безопасни мисли за Европа“.

Макрон обяви създаването на коалиция от съюзниците на Украйна за прехвърляне на оръжия със среден и далечен обсег на 26 февруари по време на реч в Париж след конференция за подкрепа на Украйна. Той също така каза, че западните лидери са обсъждали възможността за изпращане на войски в страната, но към момента не е постигнат консенсус. Френският лидер добави още, че „нищо не може да се изключи в развитието на ситуацията“, припомня Известия.

Възможността за изпращане на войници в Украйна беше отхвърлена в Полша, Чехия, Словакия и Швеция. Освен това Йенс Столтенберг, генерален секретар на Северноатлантическия алианс, заяви, че няма такива планове. Депутат в германския парламент на свой ред нарече лудост думите на Макрон за изпращане на войски.

Изявлението му не срещна подкрепа и във Франция. Например ръководителят на партийната фракция Национално обединение Марин льо Пен подчерта, че президентът на страната „играе на военен лидер“. Според нея мирът или войната във Франция са заложени на карта. Лидерът на партията „Непокорена Франция“ Жан-Люк Меланшон отбеляза, че перспективата за започване на война срещу Русия е лудост .

Въпреки това френският премиер Габриел Атал, следвайки Макрон, допусна такъв сценарий за развитие на събитията в бъдеще. Според него Франция уж ще бъде до Украйна по пътя срещу Русия, припомня Известия.

Изказването на Макрон беше коментирано и в Русия. Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че пряк сблъсък между страните от НАТО и Русия не е в интерес на страните от алианса и те трябва да го осъзнават. Оценявайки риска от ескалация в случай на изпращане на войски в Украйна, той отбеляза, че в тази ситуация сблъсъкът между Русия и НАТО би бил неизбежен .

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!