Песков: Делото срещу Пригожин ще бъде прекратено, СВО продължава

Делото срещу Пригожин ще бъде прекратено, а СВО продължава. Това каза на извънреден брифинг говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков

Един труден ден, изпълнен с трагични събития. Така Дмитрий Песков, описа съботния ден. Той също така заяви, че наказателното дело срещу Евгений Пригожин, основателя на ЧВК „Вагнер“, ще бъде прекратено, той ще „отиде в Беларус“ и че ситуацията с размириците няма да се отрази на хода на СВО.

 

ТАСС е събрала ключови изявления на говорителя на Кремъл.

 

За преговорите с Лукашенко

 

Сутринта се състоя разговор между руския президент Владимир Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко. „Имало е и други комуникации между двамата президенти“, като последната „се е състояла само преди час“.
„Лукашенко ще посредничи за разрешаване на ситуацията. Ние много ценим тази готовност.“
„Александър Григориевич се познава лично с Пригожин от дълго време, около 20 години, това беше негово лично предложение по инициатива“. „Благодарни сме на президента на Беларус за това усилие.“
„Вечерният разговор между двамата президенти беше много дълъг, откровен, топъл и много конструктивен.“

 

Относно условията на споразумението

 

Ситуацията беше разрешена „без допълнителни загуби“, „без да се повишава нивото на напрежение“.

„В крайна сметка беше постигнато споразумение, според което ЧВК „Вагнер“ ще се върнат на местата, където са разположени техните лагери. Част от тях, които желаят, впоследствие ще подпишат договори с Министерството на отбраната – това се отнася за частта, която не е участвала в тази кампания, имаше такива.

Останалите бойци от ЧВК „Вагнер“ няма да бъдат преследвани с оглед на заслугите им на фронта. „Винаги ще държим на това уважение“, каза той.

„Имаше по-висока цел – да се избегне кръвопролитие, да се избегне вътрешна конфронтация, да се избегнат сблъсъци с непредсказуем резултат – именно в името на тези цели бяха осъществени посредническите усилия“, заяви Лукашенко.

Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, а „самият той ще отиде в Беларус.
Какво ще прави в Беларус, не е известно на Кремъл. Къде се намира в момента, Песков не знае.

 

За въздействието на инцидента върху СВО

 

Инцидентът „по никакъв начин“ няма да се отрази на хода на специалната операция: „Противовъздушната отбрана продължава, нашите бойци на фронтовата линия проявяват героизъм.

 

За разместванията в Министерството на отбраната

 

Кадровите размествания в Министерството на отбраната са изключителен прерогатив на президента като върховен главнокомандващ, така че тази тема не може да бъде повдигната по време на разговорите.
„Не ми е известно да има някакви промени [по въпроса за доверието на Путин към министъра на отбраната]“.
Относно режима на антитерористичната операция в регионите
Тъй като „процесът с ескалацията на напрежението е обърнат“, са налице всички предпоставки за отмяна на режима на антитерористичната операция.

 

За работата на президента

 

„Тази вечер или през нощта не са планирани нови президентски обръщения“.
„Да, наистина“ президентът е бил в Кремъл.

Източник: ТАСС

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!