Фицо за срещата на ЕС и НАТО: Не обелиха нито дума за мир в Украйна

Били войнствени

от Лазар Лазаров
Фицо

Атмосферата на срещата на представителите на ЕС и НАТО за Украйна в понеделник в Париж е била войнствена и не се обелило нито дума за мир. Това съобщи министър-председателят на Словакия Роберт Фицо, чиито думи цитира новинарският портал pravda.sk, предава ТАСС.

„Атмосферата [на заседанието] беше изключително войнствена. Да се подкрепи войната на всяка цена, да се направи всичко, за да продължи тази война на всяка цена. Бях много изненадан, че не беше [казана] нито една дума за някакъв мирен план или за някаква мирна инициатива.

Да, мога да потвърдя, че има държави, които са готови да изпратят свои войници в Украйна. Има страни, които казват „никога“, и това включва Словакия. А има и страни, които казват, че тези предложения трябва да бъдат обсъдени“, разкрива Фицо.

Словашкото правителство, както подчерта премиерът, подкрепя постигането на бърз мир в Украйна. „Нашето правителство [се придържа към] мирната ориентация, нашето правителство отхвърля продължаването на войната и няма да изпраща оръжия в Украйна.

Ориентирани сме единствено [към осъществяването на] граждански проекти [в тази страна] <…>. Никога няма да се съгласим словашки войник да отиде да се бие в Украйна“, категоричен е словашкият лидер.

Ръководителят на словашкото правителство информира, че във вторник се отправя към Прага, за да участва в среща на министър-председателите на страните от Вишеградската група, която освен неговата страна включва Унгария, Чехия и Полша.

Местните медиите прогнозират трудна дискусия, тъй като участниците се разминават в подхода си към ситуацията в Украйна. В тази връзка полският министър-председател Доналд Туск по-рано изрази съмнения относно ефективността на регионалното асоцииране, припомня ТАСС.

Критично припомня, че по-рано президентът на Франция Еманюел Макрон на пресконференция след среща с държавни и правителствени ръководители за помощта за Киев заяви, че е била обсъждана възможността за изпращане на войски от западни страни в Украйна, но не е постигнат консенсус по въпроса. Той обаче отбеляза, че с течение на времето нищо не може да бъде изключено.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!