Хусите повредиха подводни кабели! Има ли интернет между Европа и Азия?

Месеци са нужни да се поправят

Подводни кабели

Йеменските хуси повредиха четири подводни интернет кабела в Червено море между Джеда в Саудитска Арабия и Джибути в Източна Африка. Това съобщава израелският вестник Globes, цитиран от Лента.ру. Според изданието това е довело до прекъсвания в интернет между Европа и Азия.

Основните щети са регистрирани в страните от Персийския залив и Индия

Изданието уточнява, че са повредени кабелите от AAE-1, Seacom, EIG и TGN. Първият свързва Източна Азия с Европа през Египет. Seacom кабел – Европа, Африка и Индия. EIG – Южна Европа с Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Индия и Джибути. TGN свързва Мумбай с Марсилия , като кабелът минава през Египет и Саудитска Арабия.

Атаката на хусите причини сериозни смущения в интернет комуникациите, като се съобщава, че потребителите в Персийския залив и Индия са най-тежко засегнати. Посочва се, че щетите са сериозни, но не критични.

Работата на кабела може да бъде възстановена не по-рано от осем седмици. Изданието пише, че компаниите вероятно ще трябва да плащат високи премии на изпълнителите за рискове по време на ремонти.

Хусите обявиха намерението си да атакуват свързани с Израел кораби в Червено море.

От началото на конфликта между Израел и Палестина хусите казаха, че ще атакуват кораби на компании, свързани с еврейската държава, но търговски кораби от трети страни също бяха ударени в резултат на атаките.

Така на 18 февруари петролно петно ​​се образува в Червено море след нападение на бунтовниците хуси Ансар Аллах в Йемен срещу британския товарен кораб Rubymar. В резултат на това корабът претърпя „значителни щети“ и в Червено море се появи петролно петно ​​от 18 мили (около 29 километра).

Три дни по-късно бунтовниците хуси изстреляха две ракети по кораба Sea Champion, превозващ хуманитарна помощ за Йемен. Една от ракетите избухна близо до кораба, причинявайки леки щети. Въпреки това екипажът продължи пътя си към крайната дестинация.

Хуси

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!