И Полша го закъсва? Големи световни инвеститори бягат. Кои си тръгват?

Спекулация ли е, че страната е привлекателна за инвестиции?

от Лазар Лазаров

Китайският производител на електрически батерии CATL последва стъпките на Intel (базиран в САЩ мултинационален производител на микропроцесори и специализирани интегрални схеми) и обяви, че се отказва от плановете си за изграждане на фабрика в Яворзно в югозападна Полша, пише RMXNews.

Този ход идва след поредица от проблеми за полската икономика, като решението на CATL се разглежда като сериозен удар. Компанията вече няма да изгражда завод в икономическата зона Яворзно, както разкри кметът на града Павел Силбърт чрез социалните мрежи.

Оттеглянето на CATL може да се дължи на закъснения в осигуряването на адекватно електроснабдяване, пише Силбърт в социалните мрежи като кметът също така подчертава недостатъците в инфраструктурата и комуналните услуги.

CATL е най-големият производител на батерии за електрически превозни средства в света и вече има присъствие в Европа, включително в Унгария, където изгражда завод за производство на батерии на стойност 7,2 милиарда евро, пояснява RMXNews.

Пренасочването на инвестициите на Intel към създаване на заводи за полупроводници в Германия вместо в Полша засилва спекулациите относно привлекателността на Полша за крупни инвеститори като Intel. Промяната подчертава несигурността относно позицията на Полша по отношение на бъдещите планове на Intel и може да накара и други големи корпорации да се колебаят за Полша като място за инвестиции, посочват още от  RMXNews.

Полша Catl

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!