Колко по-дълбоко бъркат в джоба германците, заради скока на ток, топло и гориво

Тричленно семейство ще се товари с над 1000 евро отгоре на месец

от Лазар Лазаров
Германия, ток

Германците вече плащат с 41% повече за електричество, отопление и гориво, отколкото през февруари 2021 г. Това съобщава германското издание Berliner Morgenpost, като се позовава на проучване, изнесено в доклад, на портала Verivox, предава радио Спутник.

Шолц, Германия, канцлер

Олаф Шолц, канцлер на Германия

В новината се посочва, че порталът е използвал среден модел, според който тричленно семейство годишно потребява 20 000 кВтч енергия за отопление, 4 000 кВтч електроенергия и изминава 13 300 км. През февруари 2021 г. такова семейство е платило 3 772 евро (4 081 долара) за енергия и гориво, докато сега ще бъркат по-дълбоко в джоба за 5 306 евро.

Европейският съюз е изправен пред инфлация и масивна енергийна криза като част от глобалната икономическа рецесия след пандемията, допълва изданието.

Ситуацията се влоши допълнително на фона на украинската криза, тъй като военните действия и западните санкции срещу Москва доведоха до прекъсване на веригите за доставки и доведоха до скок в цените на енергията в световен мащаб, пише Спутник.

На този фон Критично припомня, че за втори път този месец общественият транспорт в Германия обяви стачка в почти цялата страна.

Общественият транспорт в пак Германия започва стачка. И няма да е за ден

Икономиката на Германия също е в тежко състояние. През изминалата седмица стана ясно, че BASF започна да съкращава бюджет работници поради високите цени на енергията и намаляващото търсене, съобщи The Guardian

Годината беше „доминирана от последиците от войната в Украйна и по-специално от повишените цени на суровините и енергията“, се казва в изявление на BASF в петък. Предприятието плати допълнителни енергийни разходи от 3,2 милиарда евро (2,8 милиарда паунда) в световен мащаб през 2022 г.

BASF е най-голямата химическа група в света и една от опорите на германската индустрия , със 157 години история на завода си в Лудвигсхафен на река Рейн близо до Франкфурт. Той произвежда химикали, използвани за производството на безброй продукти по целия свят, вариращи от торове до пластмаси и фармацевтични продукти.

Въпреки това, компанията беше особено засегната от зависимостта си от газ, доставян от Русия, и преди това обяви отписване на 7,3 милиарда евро за заводи в Русия, които бяха експроприирани. BASF ще затвори един от двата си завода за амоняк и два завода за пластмаси, както и ще премести част от производството далеч от Германия.

Нахлуването в Украйна, което започна на 24 февруари 2022 г., предизвика борбата на европейската индустрия за намиране на алтернативни източници на енергия след десетилетия на зависимост особено от руския газ. Вследствие на това цените на енергията скочиха.

Икономиката на Германия се срина заради кризата. Германският БВП е спаднал с 0,4% САМО през последните три месеца на 2022 г., според данни, публикувани в петък от Федералната статистическа служба на страната. „Продължаващите големи увеличения на цените и продължаващата енергийна криза имаха отрицателен ефект върху германската икономика към края на годината“, казаха от службата.

BASF има нетна загуба от 627 милиона евро през 2022 г., тъй като търсенето на нейните продукти спадна и цените на материалите се увеличиха.

Компанията каза: „Високото ниво на несигурност, възникнало през 2022 г. поради войната в Украйна, високите разходи за суровини и енергия в Европа, повишаващите се цени и лихвени проценти, инфлацията и развитието на пандемията от коронавирус ще продължи и през 2023 г. Всички тези фактори ще повлияят негативно на глобалното търсене.“

„Конкурентоспособността на Европа все повече страда от свръхрегулиране, бавни и бюрократични процеси на издаване на разрешителни и по-специално от високи разходи за повечето производствени фактори“, каза Мартин Брудермюлер, главен изпълнителен директор на BASF.

КритичноБГ припомня, че на 20 януари стана ясно, че друг гитант в Гепмания – производителят на автомобили от Щутгарт Мерцедес планира да продаде всичките си автокъщи в Германия. За тази цел групата иска да започне преговори с потенциални нови оператори.

Решението се отнася за всички от приблизително 80-те дилърски центъра, „независимо дали се намират в малки или големи градски райони“, заяви говорител на Mercedes пред BILD.

Това означава, че и този в централата на Групата в Щутгарт също подлежи на обсъждане.

В същото време компанията, оглавявана от Ола Калениус, дава да се разбере, че нито един от клоновете няма да бъде закрит и че Групата не изпитвала финансови затруднения. „Тази евентуална реорганизация се извършва от позицията на силата, тъй като собствените клонове на Групата са печеливши.“

Служителите няма да бъдат съкращавани
В предприятията, които се продават, работят 8000 души. Групата потвърди пред BILD публикация във вестник „Stuttgarter Nachrichten“, че не се планират съкращения: „Няма да има съкращения, стремим се да запазим работните места в Германия.“

Новите собственици трябва да поемат въпросните 8000 служители. Но, възможно е след това те да получават по-малки възнаграждения. Според „Stuttgarter Nachrichten“ те биха могли да получат частични обезщетения при напускане. За Mercedes това би означавало постоянно намаляване на разходите за персонал.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!