Мощна магнитна буря ще удари Земята днес. ВИДЕО

Слънчевото петно, колкото Юпитер е насочено към планетата ни

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Слънчево петно с размери над 40 000 километра, колкото три пъти Земята се появи наскоро. Цялата активна област надхвърля размера на планетата Юпитер.

Астрономите алармират, че зоната на активното слънчево петно е нараснала значително за няколко дни, като това я превръща в най-голямата по размер в слънчевия цикъл.

До този момент, от началото на образуването му, са се случили три изригвания от най-високия клас Х. През вчерашния ден е имало също три изригвания от клас М.

Днес се очаква ново силно слънчево изригване от най-високия клас Х. Тъй като петното е насочено към планетата ни, магнитната буря от въпросното мощно изригване неминуемо ще ни засегне. 

Мощното изхвърляне на слънчева маса с 99% вероятност ще нанесе фронтален удар върху нашата магнитосфера.

Това ще доведе до ярки сияния не само в северните, но и в средните ширини. Радиационната заплаха за спътниците и опасността от радиационно натоварване на земната атмосфера през следващите три дни ще бъдат максимални„.

Как влияе слънчевото изригване на хората?

Няма единодушие на учените за това как този природен феномен засяга хората и животните.

Изследванията показват, че в периода на магнитни бури се увеличава броят на смъртните случаи от инфаркт на миокарда и инсулт. Но това увеличение е незначително (около 20%), освен това става дума само за статистически данни. Трудно е да се оцени въздействието на конкретно геомагнитно събитие върху човешкото здраве.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!