Икономиката на Израел се срина заради войната в Газа

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

След поредната ескалация на палестинско-израелския конфликт, БВП на Израел падна с 20%, това е най-силното икономическо свиване в историята на страната. Bloomberg съобщи това на 19 февруари .

Икономисти от Goldman Sachs Group Inc. Тадас Гедминас и Кевин Дейли анализираха за Bloomberg доклад от Централното статистическо бюро на Израел, в който се казва, че БВП на страната е спаднал с ЦЕЛИ 19,5% от октомври 2023 г., и коментираха:

„Това съобщение подчертава колко много израелската икономика е била ощетена от конфликта, особено в сферата на частната дейност.“

Bloomberg отбелязва, че поради боевете в Израел производството е намаляло, но потреблението се е увеличило, докато част от населението е напуснало страната, а някои мъже, заети преди това в икономиката, са били мобилизирани като резервисти.

Заради съкращения на производството вносът спадна с повече от 42%. Износът от своя страна намалява с 18%.

Агенцията отбелязва, че това е ЕДВА първата официална оценка на щетите, които израелската икономика е претърпяла заради войната след ескалацията на конфликта.

В същото време Bloomberg се позовава на данни на Международния валутен фонд (МВФ) за състоянието на ивицата Газа и отбелязва, че след ескалацията на конфликта, през четвъртото тримесечие на 2023 г., цялата икономическа активност в анклава практически е спряла , а това само засилва хуманитарната криза.

В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху се обяви против приемането на проекти за примирие с Палестина, които са „наложени“ от международната общност.

Той особено се противопостави на признаването на Палестина, защото това би било „огромна награда за безпрецедентен тероризъм“, както той нарече палестинската атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант на 5 февруари обяви възможна наземна операция в град Рафа, въпреки факта, че около 1,5 милиона палестински бежанци се укриват там.

Преди това, на 24 януари, беше съобщено, че Израел и Хамас са постигнали споразумение за размяна на пленници и пленници, което е разработено от САЩ, Египет и Катар. В допълнение към обмена, споразумението включва шестседмично примирие, което ще гарантира сигурността на обменните процеси между страните. Хамас обаче отказа да изпълни своята част от споразумението, докато не бъдат договорени условията за постоянно прекратяване на огъня в бъдеще.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!