Фермерите и в Чехия се вдигат на протест. Гласят блокади. Изкараха ги повлияни от Кремъл

от Лазар Лазаров

Стотици чешки фермери се събраха в Прага, за да протестират срещу високите цени на енергията, евтините стоки от Украйна и Зелената сделка на ЕС, пише в материал Politico.

Чешките земеделци планират да се присъединят към протестите тази седмица, въпреки че големите земеделски асоциации се дистанцираха от акцията, при която трактори блокираха едното платно на главен път в Прага, забавяйки, но не спирайки напълно движението, предава Ройтерс.

Фермерите, които възнамеряват да нарушат движението и да предизвикат блокади, планират да предадат списък с искания на чешкия министър на земеделието Марек Виборни. Техните искания включват оттегляне на Чехия от Зелената сделка, посочва материалът.

Пред Министерството на земеделието на страната са се събрали фермери, които крещят „Срам“ и „Оставка“ по адрес на министъра, който е обявил, че няма да разговаря с организаторите на протестите.

„Днешната демонстрация няма много общо с борбата за по-добри условия за земеделските стопани“, коментира чешкият министър-председател Петър Фиала в социалната мрежа X, като добавя: „Демонстрацията е организирана от хора, които например не крият подкрепата си за Кремъл и преследват цели, различни от интересите на земеделските стопани.“

Критично напомня, че през последните седмици земеделски групи в цяла Европа протестират срещу Зелената сделка на ЕС както и вноса на украинска земеделска продукция.

Източник: Politico, Ройтерс

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!