Израел обяви президент за персона нон грата! Кой е той?

от Лазар Лазаров

Израелският външен министър Израел Кац обяви бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва за персона нон грата, след като бразилският лидер нарече случващото се в Ивицата Газа геноцид и го сравни с Холокоста. Това съобщава Ройтерс, цитиран от Lenta.ru

Критично припомня, че Международният съд на ООН нареди на Израел да предотврати актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните, въпреки че не нареди прекратяване на огъня в Газа, както поиска Южна Африка.

Международният съд на ООН реши за делото за геноцид срещу Израел. Нетаняху възмутен

„Няма да забравим и няма да простим. Това е сериозна антисемитска атака. От мое име и от името на гражданите на Израел кажете на президента Лула да Силва, че той е персона нон грата в Израел, докато не си оттегли думите“, отбелязва израелският външен министър.

От Lenta припомнят, че по-рано бразилският държавен глава е заявил, че случващото се в Ивицата Газа е геноцид и го  е сравнил със зверствата на Адолф Хитлер срещу евреите. На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху отговоря, че Лула се опитва да навреди на еврейския народ и правото на Израел на самоотбрана.

Какво означава „персона нон грата“?

Изразът „персона нон грата“ се използва в дипломацията за чужд гражданин, чието присъствие на територията на държавата е НЕЖЕЛАТЕЛНО.

Терминът е заимстван от латински, където означава „нежелан човек“. Ако дипломат е обявен за „персона нон грата“, липсва съгласие на приемащата държава за негов престой на територията й и той трябва да напусне страната.

Обратно по значение е понятието „персона грата“. То се отнася за лице, ползващо се с доверие. Всеки е възможно да бъде обявен за персона нон грата, но най-често този статут се дава на служители на дипломатически мисии и техните роднини.

Лула да Силва, президент на Бразилия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!