Капачки за буркани. БТР-ите на Германия за Киев не стават, гърми BILD

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Германските бронетранспортьори (БТР), които започнаха да бъдат доставяни в Украйна през октомври миналата година, се оказаха неподходящи за фронтовата линия и бойните действия. Това съобщава Bild, цитиран от Лента.ру.

Според изданието, бронетранспортьорите, които Германия прехвърли на Украйна, са с тънки обшивки и нямат противоминна и осколочна броня срещу артилерийски, ракетен и минохвъргачен огън.

Така бронетранспортьорите БТР защитават само от ръчно оръжие и са подходящи само за работа в тила, се отбелязва в статията. В допълнение, доставките са били извършени на завишени цени, твърдят журналисти: германското правителство е платило $600 хиляди за всеки БТР, като пазарната й стойност е $200 хиляди.

Както отбелязват журналистите, първоначално германското министерство на отбраната избирало между леките машини от FFG и тежките Fuchs от Rheinmetall.

Първият вариант е избран като най-икономичен и достъпен. Освен това германското министерство на отбраната заяви, че Киев не се нуждае от противоминна защита. Анонимен украински служител казва пред Bild, че „разбира се, че бихме искали противоминни превозни средства“, но „германската страна не ги е предложи“.

Журналистите уточниха, че в края на май Германия е обявила предаването на Украйна на 66 бронетранспортьора БТР, които са произведени от германския концерн FFG.

Тези 10-тонни машини са разработени в САЩ и се произвеждат в различни страни по света по американски лиценз. От октомври Германия е прехвърлила 48 такива бронетранспортьора на Украйна, нито един от тях не е сглобен в Германия. „Германската FFG прехвърли поръчката за всички 66 превозни средства на американския изпълнител The Armored Group (TAG). В резултат на това всички бронетранспортьори бяха сглобени в завода TAG в ОАЕ “, се казва в статията.

По-рано германският концерн Rheinmetall обяви, че още през 2024 г. ще започне производството на бронетранспортьори (БТР) и бойни машини на пехотата (БМП) в Украйна. Производителят очаква Киев да бъде готов да подпише съответните договори и да започне разгръщането на производството.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!