Европа бие тревога: Ипотеките започват да скачат!

Много собственици на жилища ще се сблъскат едва сега с повишените лихвени проценти, а оттам и с по-високи плащания по своите заеми.

За това предупреди главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, който коментира забавените ефекти от затягането на паричната политика, пише economic.bg

Голяма част от европейците с жилищни заеми, изтеглени преди смяната на лихвения цикъл, бяха имунизирани от рекордно бързото повишение на лихвите. Това е така, тъй като голяма част от заемите за жилища са с временен фиксиран лихвен процент.

Срокът, до който лихвите са фиксирани по тези заеми, обаче изтича тази година за около 30% от ипотеките с фиксирани лихви.

Ще има много повече хора, изложени на сегашните лихвените проценти“, казва главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пред публика във Флоренция, цитиран от Politico.

Той акцентира на факта, че въздействието на затягането на паричната политика все още се проявява.

По-високите лихвени плащания означават риск от затруднения за кредитополучателите и също така увеличават риска от неизпълнение – нещо, което може да повлияе на банковата стабилност.

Степента, в която кредитополучателите ще бъдат засегнати, варира в Европа. Около 70% от засегнатите заеми ще бъдат в Испания и Италия, докато само около 10% – във Франция и Германия.

Около 80% от ипотеките в еврозоната са с фиксиран лихвен процент към декември. Много от тях са взети още при ниските лихви, когато

„Кредитополучателите бяха по-оптимистични“, по думите на Лейн.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!