Сенатът на САЩ търси мотив да вкара НАТО в директна война с Русия?

В Сената на САЩ е подготвена резолюция, призоваваща предполагаемото използване на тактически ядрени оръжия (ТЯО) от Русия в Украйна да се приравни, като към нападение срещу НАТО. Това съобщи на пресконференция един от авторите на документа, сенатор Линдзи Греъм (републиканец, от Южна Каролина).

 

„Днес внасяме резолюция, резолюция на Сената, в която се казва, че ако Русия или Беларус, или марионетка на Русия взриви ядрено устройство в Украйна, за да спре контраатака или да се опита да сломи волята на украинския народ, то такава атака би трябвало да се счита за атака срещу самия НАТО“, заяви депутатът.

 

По този начин той цитира президента на САЩ Джо Байдън, който преди дни заяви, че заплахата Русия да използва тактическо ядрено оръжие е реална. Заедно с Греъм, необвързващата резолюция беше изготвена от Ричард Блументал (демократ, Кънектикът).

 

Според Греъм украинските въоръжени сили (ВСУ) в момента търсят слабо място руската отбранителна линия, надявайки се да успеят, за да могат след това да хвърлят „обучени от Запада сили – шест или осем полка, хиляди добре обучени и екипирани войници“. Тези части на ВСУ ще бъдат задействани, когато успеят да се възползват от „удобен случай“, убеден е сенаторът.

 

„Затова украинците са търпеливи. Русия е укрепила отбранителната си позиция“, заяви Греъм.

 

В края на май руският Следствен комитет започна наказателно дело срещу него заради русофобски изказвания.

 

Както прогнозира Греъм, Русия трябва да очаква „масиран отговор от страна на НАТО“, ако в Украйна бъдат използвани атомни оръжия. „И вие [Русия] ще бъдете във война с НАТО“, заяви членът на горната камара на Конгреса.

 

Руският президент Владимир Путин заяви на 25 март, че Москва ще разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по искане на Минск, подобно на това, което САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници. Москва вече е предала на Минск ракетна система „Искандер“, която може да бъде носител на ядрено оръжие, и е съдействала за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да използват специални боеприпаси. Беларуските ракетни пилоти и пилоти са обучени в Русия. На 16 юни Путин отбеляза, че първите руски ядрени бойни глави са доставени в Беларус, а цялата партида ще пристигне до края на годината.

 

Източник: Geopolitika.ru

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!