Костадинов за ПП – ДБ: Управляващите държавата избягаха от работа

За пръв път ставаме свидетели на това как мандатоносителят и управляващият държавата политически субект избяга от работа, дали защото е на инструктаж в посолството, или е някъде другаде, но не е в пленарната зала. Това коментира в кулоарите на парламента председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

 

Днес депутатите на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) не влязоха в пленарната зала. Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков заяви, че нещата, които се случват през последните дни, са недопустими.

 

По този повод Костадинов заключи, че оттук нататък е най-добре този мандатоносител да се откаже от управлението дали, защото не може, не знае как да управлява, или просто е сложен за „параван на управляващото, вече сглобеното мнозинство между ГЕРБ и ДПС, което се сдобива с плаващи партньори от време на време от ПП-ДБ, които периодично гласуват с ГЕРБ и ДПС“. Ако тези представители на управляващата формация ПП-ДБ бяха в залата, предложенията на ГЕРБ за правилата за избор на управител на Българската народна банка (БНБ) и председател на Сметната палата (СП) нямаше да бъдат приети, защото те бяха гласувани  единствено от ГЕРБ-СДС и ДПС, посочи той. По думите на Костадинов с излизането си от залата, те на практика са помогнали на ГЕРБ и ДПС. Вариантите са два – или предварително са се разбрали, или просто нямат хора, които да предложат за тези позиции, но и не могат да спрат ГЕРБ и ДПС, и затова дезертират от управлението, обобщи лидерът на „Възраждане“. От партията щели да предложат свои номинации за СП, БНБ, Националната здравноосигурителна каса.

 

Ако ПП-ДБ не разполагат с достатъчен потенциал за тези институции, нека да подкрепят „Възраждане“, защото ще се окаже, че са „патерицата“ на ГЕРБ и ДПС, поиска Костадин Костадинов. Призоваваме сега представителите на управляващите или да подадат оставка веднага, или да подкрепя кандидатите на „Възраждане“, които ще бъдат представени още следващата седмица, добави той.

 

По думите му днешната демонстрация на безсилие, на немощ на ПП-ДБ е показателна за начина, по който функционира цялото управление. Основната мантра, с която беше създадено правителството, беше да има политическа стабилност, всъщност политическата нестабилност се задълбочи, коментира Костадинов. Той допусна и че може да се стигне до сериозни междуинституционални войни.

 

Това е първият случай на управляваща опозиция. Това правителство е обречено, опитва се да укрепи пътя на ГЕРБ към управлението, допълни лидерът на „Възраждане“.

 

Във връзка с изказването на президента Румен Радев от по-рано днес, според когото това правителство ни тласка все по-близо до война, Костадинов коментира, че такава е била и тяхната теза още преди съставянето на това правителство, а именно, че целта му ще бъде България да бъде въвлечена във война. В момента със заявките на министъра на отбраната за още оръжия за Украйна виждаме, че това става стъпка по стъпка, обясни той. От „Възраждане“ са категорични, че страната ни по никакъв начин не би трябвало да се ангажира с този конфликт, а ролята ни трябва да е посредническа, защото и Русия, и Украйна са наши близки, братски държави. Въвличането ни в него противоречи на националния ни интерес, каза лидерът на „Възраждане“.

 

Източник: БТА

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!