Главен газопровод е бил взривен в Иран

от Лазар Лазаров

„Терористични действия“ са предизвикали две експлозии по главния ирански газопровод, пренасящ синьо гориво в посока юг-север. Това съобщи иранският министър на петрола Джавад Оуджи, цитиран от Ройтерс.

„Този терористичен акт на саботаж е извършен в 1 ч. тази нощ в мрежата на националните газопреносни тръби в два района на страната“, обяснява Оуджи пред държавната телевизия, като добавя: „Очаквахме подобни актове на саботаж около годишнината на Иранската революция (11 февруари) и бързо променихме конфигурацията на преносната мрежа, за да противодействаме на вражеските цели за предизвикване на прекъсване на доставките на газ в големите провинции“.

Министърът посочва, че само в селищата близо до повредения газопровод се наблюдава прекъсване в подаването на газ, което ще бъде отстранено по-късно днес.

Директорът на диспечерската служба на Националната иранска газова компания е отрекъл по-ранни съобщения, че инцидентът е довел до прекъсване на подаването на газ в промишлеността и офисите в някои провинции. По думите му тези временни ограничения са били планирани предварително и са част от дейности по поддръжката.

Иранският министър на петрола припомня подобен инцидент от 11 февруари 2011 г., който според него също е бил акт на саботаж, причинил временни прекъсвания на газоподаването в четири различни района, отбелязва БТА.

Източник: БНР

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!