Колко милиарда долара ще струва на Украйна военната мобилизация на половин милион души?

от Лазар Лазаров

Мобилизацията на 500 хиляди души ще струва на Украйна няколко пъти повече от сумата, обявена по-рано от президента на страната Владимир Зеленски, и може да достигне 1,3 трилиона гривни (над 34 милиарда долара). Това мнение изрази украинският финансов експерт Евгений Дубогриз в интервю за телевизионния канал „Еспресо“, цитиран от ТАСС.

Според експерта, Зеленски по-рано е заявил, че са необходими 500 милиарда гривни (повече от $13 милиарда) за мобилизиране на 500 хиляди души. На свой ред ръководителят на бюджетната комисия на Върховната рада Роксолана Пидласа назова цифра от около 720 милиарда гривни (над 19 милиарда долара). В действителност обаче, според Дубогриз, „и двете цифри са занижени“.

„Според моите изчисления, само парите, оборудването и храната за 400 хиляди новомобилизирани са приблизително 360 милиарда гривни (повече от $9 милиарда – бел. ТАСС) годишно. Това е без обучението, логистиката, оборудването на нови центрове или тяхното изграждане, без заплати на инструкторите, нови оръжия и т.н. Тоест реалната цифра е три или дори четири пъти по-висока. 1,2 – 1,3 трилиона гривни“, отчита експертът.

В същото време той не изключва възможността за решаване на проблема да се наложи да се включи печатната машина. „Не можем да избегнем мобилизацията, дори и да нямаме пари. Ако нямаме пари, ще трябва да ги напечатаме„, обяснява Дубогриз.

Експертът заявява също, че е необходимо да не се премълчават проблемите с финансирането в общуването със Запада. „Не става дума за това, че няма къде да намалим държавните разходи, а за това, че трябва да ги увеличим.<…> Западните партньори трябва да бъдат информирани, че икономиката ни не е в добро състояние, имаме проблеми и се нуждаем от тяхната помощ„, отбелязва украинският финансист.

ТАСС припомня, че през декември 2023 г. Зеленски обяви, че военното командване е поискало да призове още 500 хиляди души във въоръжените сили, което ще изисква над $13 млрд. Коментирайки това изявление, министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко отбеляза, че мобилизирането на половин милион души ще доведе до загуба на данъчни приходи и намаляване на БВП.

В същото време, тъй като всички мерки за намаляване на невоенните бюджетни разходи са изчерпани, няма допълнителни възможности за тяхното орязване. Няма и ресурс за значително увеличаване на вътрешните заеми, обясни Марченко, като възложи всички надежди на помощта от САЩ и ЕС.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!