Гърция излиза по улиците срещу гей браковете

от Лазар Лазаров

Повече от 1500 души се стекоха в центъра на Атина в неделя, за да протестират срещу законодателството, което ще узакони еднополовите бракове в Гърция, предаде Associated Press.  Очаква се окончателното гласуване на законопроекта да се състои на 15 февруари.

Въпреки че консервативното правителство на Гърция е вносител на законопроекта, ще са необходими гласове от центристките и левите опозиционни партии, за да бъде той одобрен.

Организаторите на протеста в неделя бяха религиозни групи и описаха законопроекта като заплаха за традиционното семейство. Много от протестиращите скандираха „Долу ръцете от нашите деца“.

„Гърция е християнска православна страна и нашата традиция не позволява това. (…) Ние познаваме и уважаваме един вид брак: православната християнска сватба. Нашата конституция също не предвижда това, така че този законопроект е противоконституционен и противоречи на нашата вяра в Христос“, категоричен бе Димитрис Нациос, лидер на крайнодясната и силно религиозна партия НИКИ.

Гърция легализира „договорите за съжителство“ за еднополови двойки през декември 2015 г. Тя също така разреши промяна на половата идентичност през октомври 2017 г. чрез обикновена декларация, без да се изисква психиатрична оценка и операция за смяна на пола.

Днес ще се състои второто четене на законопроекта за легализиране на еднополовите бракове в ресорните комисии в парламента. Предложението се очаква да бъде гласувано на 15 февруари.

Ако законопроектът бъде одобрен, Гърция ще стане първата православна страна, която легализира еднополовите бракове, отбелязват от AP.

Източник: БТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!