ЕК на Урсула клекна пред фермерите. Ето отстъпките, които прави

от Лазар Лазаров

На фона на мащабните фермерски протести из цяла Европа, Европейската комисия реши да се съобрази с протестиращите земеделци и се отказа от ключови пасажи в предложението за нова цел за намаляване на замърсяването с парникови газове до 2040 г., пише ZeroHedge.

Според плана на ЕС „всички сектори“ трябва да допринесат за това, но предишното 30-процентно намаление на селскостопанското производство до 2040 г. отпада. От преработения проект е изключен и задължението на гражданите да променят начина си на живот, например да ядат по-малко месо, както и да се сложи край на субсидиите за изкопаеми горива, съобщава Politico.

Протестите на фермерите избухнаха в много страни в Европа през последните седмици, като индустрията изрази недоволство от екологичните политики на ЕС. Някои от най-големите демонстрации бяха в Германия, предизвикани от намаляването на субсидиите за дизела.

Кактко писа по-рано Критично, кипърските фермери  също излязоха по улиците, за да протестират, подобно на фермерите в много европейски страни.

Фермерите излязоха на протест и в Кипър

Брюксел е изправен пред призиви от страна на индустриални групи и някои политически партии да изготви план за климата до 2040 г., който да не предизвиква допълнителен гняв.

Планът на ЕС ще бъде представен във вторник и в него ще бъде препоръчано намаляване на общите емисии на ЕС с 90 % до 2040 г. спрямо нивата от 1990 г. – предложение, което е в съответствие с научните препоръки.

Въпреки това един от служителите на ЕС заяви пред Politico, че е трудно да се избяга от реалността, а именно, че селскостопанският сектор „може и трябва“ да допринесе за постигането на целите на ЕС в областта на климата.

„Въпреки цялата семантика на Комисията, има недвусмислена оценка на въздействието, която представя много убедителни (бизнес) аргументи за амбициозна основна цел и всички подцели за секторите“, заявява служителят.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!