Учените са готови с нова категория на ураганите, която е по-разрушителна от всички останали

от Лазар Лазаров

Ураганът „Изабел“, който се образува в басейна на Атлантическия океан през 2003 г., е считан за един от най-мощните урагани в съвременната история. Няколко дни след формирането му силните ветрове удрят американския щат Северна Каролина и причиняват сериозни разрушения и човешки жертви. Скоростта на вятъра по време на урагана „Изабел“ достигна невероятните 270 км/ч. Цялата тази сила разруши част от остров Хатерас, пише Kaldata.

В  съседния щат Вирджиния и щата Северна Каролина и са регистрирани 64% от разрушенията и 68% от смъртните случаи. През 21-ви век ураганите не се появяват по-често от обичайното, но всеки път стават по-мощни. Въз основа на това учените наскоро предложиха интензивността и продължителността на ветровете им да се оценяват не по 5-степенна, а по 6-степенна по скалата на Сафир-Симпсън.

Ураганите от всяка категория причиняват различни разрушения.

Категория 1 включва ветрове със скорост между 119 и 153 километра в час. По правило те не могат да причинят сериозни щети на добре построени сгради. Но са напълно способни да повредят къщи без основи, да откъснат хлабавите керемиди и да повалят слабите дървета. Дори ураганите от категория 1 понякога стават причина за човешки жертви и прекъсвания на електрозахранването, продължаващи няколко дни.

Тези от категория 2 са със скорост на вятъра между 154 и 177 километра в час. Понякога при такива бури се изтръгват врати и прозорци на домовете и се изкореняват дървета. В допълнение към прекъсването на електрозахранването може да има проблеми с питейната вода, които също могат да продължат няколко дни.

Урагани от категория 3 имат скорост на вятъра между 178 и 208 км/час. Те могат да повредят дори здрави къщи, да изтръгнат дървета и да разрушат напълно крайбрежните сгради. При толкова мощни урагани осветлението почти винаги е изключено, понякога за период от няколко седмици. Възможно е да възникнат и проблеми с водата поради замърсяване.

Категория 4 се характеризират с ветрове със скорост между 209 и 251 километра в час. При такива природни стихии почти нищо не остава непокътнато. Ако ураганът засегне крайбрежието, наводненията могат да достигнат дори до отдалечени градове.

Най-известното природно бедствие от категория 4 е ураганът „Галвестън“. Той удря Тексас през 1900 г. и причинява смъртта на до 12 000 души.

Ураганите от категория 5  са тези със скорост на вятъра над 252 километра в час. Подобни природни бедствия водят до катастрофи, които включват стотици напълно разрушени сгради и хиляди смъртни случаи.

Например такъв бе  ураганът Дориан от тази категория, който се появи край източното крайбрежие на САЩ през 2019 г. В някои случаи скоростта на вятъра надхвърли 354 километра в час, което означава, че той счупи всички рекорди. По време на това бедствие загинаха около 84 души, а нанесените щети се оценяват на 6,5 млрд. долара.

 Ураганът Дориан, както и няколко други природни бедствия, показаха, че скоростта на вятъра може значително да надхвърли границата от 252 километра в час, която е определена за категория 5. През последното десетилетие поне пет урагана достигнаха скорост на вятъра, която би могла да бъде определена като категория 6, поради което учените сериозно обмислят разширяване на скалата на Сафир-Симпсън.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!