Какво прави Джеймс Бонд на о-в Пукет?

Адриана Русенова, гост-автор

от Лазар Лазаров

Тайланд е известен с многобройните си острови. Но най-предпочитан за почивка и забавления е о. Пукет. Не само заради хубавите хотели, доброто обслужване и бурен нощен живот, но и заради хилядите недокоснати местенца и около него. Климатът е благоприятен през цялата година. Температурите са между 25 и 35 градуса. Има два сезона – сух и дъждовен, но по време на втория не е толкова страшно, колкото звучи. Вали по 10 минути на ден или през нощта, а през останалото време е идеално за плаж. Дори и да ви завали, самият дъжд е топъл, та дори не може и да разхлади. Е, има и дни, в които вали през цялото време.

Въздухът е изключително чист. На Пукет дори автомобилите са направени така, че да вървят със спирт и малко количество бензин, за да не замърсяват въздуха.

Качваме се на лодка, за да отидем до известния остров на Джеймс Бонд. По пътя спираме и на още няколко интересни места. Първото е – остров във формата на пръстен. Достъпен е само по време на отлив. Тогава се разкрива дълбока пещера, като тунел, която ни отвежда до вътрешността. За да минем през пещерата, се качваме на малки лодки, като кану и лягаме на пода им. Таванът е буквално на сантиметри от нас. А там спокойно си спят прилепи. Какво има във вътрешността на острова гледайте във видеото.

Качваме се отново на бързата ни моторна лодка и продължаваме към следващото затаяващо дъха място. Около Пукет има толкова много острови, че ще ви е трудно да ги обиколите. А повярвайте, всеки от тях си заслужава. Някой се водят резерват и имат входна такса, други са напълно диви, дори опасни, обрасли с непроходими джунгли и змии, дълги по 4-5 метра. Но по местата, предназначени за туристи, тези опасности отдавна са изчезнали.

Наближаваме залива Пханг Нга. Красотата му е изумителна. Сред блестящите изумрудено зелени води са разпръснати варовикови скали с причудливи форми. Някои от скалите се извисяват на стотици метри над водата.

Този залив е може би един от най-известните и като визитна картичка на Пукет. На това място е заснет през 1974 г. филмът „Мъжът със златния пистолет“ от поредицата за Джеймс Бонд (#James Bond). Оттогава препълнени с туристи лодки следват маршрута на агента, не само, за да станат част от филма, но и за да се насладят на тези причудливи форми.

Преди време лодките са минавали между причудливите скали и са акостирали на пясъка, но сега е забранено, защото се е нарушила водната среда, рибите са избягали, а коралите са изпочупени. Трябва да мине известно време, преди да се възстанови равновесието. Тайландците много пазят природата си. Оценяват какво имат и искат да го съхранят възможно най-дълго. Виждайки, че нещо не е наред, те веднага предприемат мерки. Плажът, където е сниман филмът с Леонардо ди Каприо, също до скоро беше затворен.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!