Русия изпревари САЩ по износ на дизел за Бразилия. Търговията между двете страни чупи рекорд от 2022 г.

Ахмед Адел, изследовател в областта на геополитиката и политикономия в Кайро

От 2010 г. насам Бразилия твърдо запазва позицията си на търговски партньор номер едно на Русия в Латинска Америка, а през годините показателите на двустранната търговия продължават да нарастват прогресивно. Неотдавна Русия се превърна във водещ износител на дизелово гориво за Бразилия, изпреварвайки САЩ, според колонката на Анселмо Гоис в O Globo.

В Бразилия 22% от дизеловото гориво трябва да се внася, като половината от него идва от Русия, тъй като цената му е с 15-20% по-ниска от тази на горивото от САЩ. Бразилия, заедно с Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, съставляват 65% от вноса на руски дизел само през май, въпреки че в началото на годината вносът е бил почти нулев.

 

Представители на бразилски компании в Русия отбелязаха, че са готови да развиват търговска дейност и да отговорят на всички изисквания на руския пазар. Те също така очакват съдействие от страна на Русия за облекчаване на бюрократичните спънки, за да може икономическият обмен да работи с пълен капацитет.

 

През 2022 г. обемът на търговията достигна рекордни нива, които се увеличиха с 31% спрямо 2021 г., достигайки 9,8 млрд. долара. Това стана възможно благодарение на обединеното желание на бизнес и политическите среди да развиват и подкрепят общите руско-бразилски интереси.

 

Ръководителят на секциите „Търговия, инвестиции и агробизнес“ в посолството на Бразилия в Москва Уго Линс Гомеш Ферейра заяви, че бразилско-руската търговия може да счупи рекорда от 2022 г. Ферейра също така заяви, че руските компании, особено в областта на производството на торове, проявяват все по-голям интерес към инвестиции в Бразилия.

 

Настоящото сближаване на Бразилия с Русия е пример за други латиноамерикански държави и превръща страната във „врата“ за Москва в региона. Като най-голяма сила в Латинска Америка Бразилия отново се държи като регионален лидер и използва канала на БРИКС, за да поддържа и увеличава икономическия поток между държавите членки. Една от темите, по които работят и Русия, и Бразилия, е възможността за осъществяване на бизнес сделки във валути, различни от щатския долар.

 

През април бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова незападните държави да работят за замяна на щатския долар със собствени валути в международната търговия.

 

„Всяка вечер се питам защо всички държави трябва да базират търговията си на долара“, заяви Лула в прочувствена реч в Новата банка за развитие в Шанхай, известна още като банката на БРИКС. „Защо не можем да търгуваме на базата на собствените си валути?“, добави той, предизвиквайки бурни аплодисменти от публиката, съставена от бразилски и китайски високопоставени лица. „Кой беше този, който реши, че доларът е валутата след изчезването на златния стандарт?“

 

Всяко усилие на Бразилия да се откаже от американската валута в близко бъдеще ще бъде изправено пред сериозно предизвикателство и може да доведе до влошаване на отношенията с Вашингтон. Въпреки че доларът губи своята сила, при това с ускорени темпове след налагането на западните санкции след руската военна операция в Украйна, той продължава да бъде жизненоважен за световните стокови пазари и ще бъде такъв и в близко бъдеще.

 

Като се има предвид, че Бразилия отказва да се присъедини към политиката на Запада по отношение на Русия, насърчава дедоларизацията и вече замени САЩ с Русия като основен доставчик на дизелово гориво, може да се очаква, че Вашингтон ще започне да засилва натиска върху Бразилия. Ответната реакция, която латинската страна получи от САЩ за позицията си по отношение на Украйна и Русия, беше минимална, особено в сравнение с Индия. Тази ситуация обаче едва ли ще се промени, особено ако Бразилия продължи да води енергийна политика, благоприятстваща Русия, и насърчава дедоларизацията.

Заглавието е на Критично.БГ

 

Източник: InfoBRICS

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!