Митрофанова: Русия може да прибере съветските паметници от България

от Лазар Лазаров

Русия може да обмисли варианта съветските паметници да бъдат преместени от България на нейна територия. Това заяви в интервю за RTVI посланикът на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова, предава ТАСС.

„Мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин, разбира се„, отговори посланикът, запитана дали руското външно министерство признава, че ако ситуацията се влоши, ще трябва да прибере паметниците от България. 

„Що се отнася до паметника на Съветската армия, той е нарязан на парчета и са необходими много пари и много работа, за да се сглоби отново“, заяви още тя.

Както посочва Митрофанова, сегашната ситуация с паметниците в България е започнала с паметника на Съветската армия, който се опитват да премахнат от центъра на София от 1992 г. насам. „В крайна сметка те успяха да „решат“ този въпрос. По-нататък в Пловдив двама депутати от проевропейска партия се застъпиха за премахването на паметника „Альоша“. Това не беше подкрепено нито в общинския съвет, нито от кметството, да не говорим за хората, които бяха готови да отидат да защитят този паметник“, отбелязва руският посланик у нас.

Митрофанова добави, че ситуацията с разрушаването на паметника на Альоша се намира „в състояние на неяснота“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!