Сърбия иска спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН! ПРИЧИНИТЕ

от Лазар Лазаров

Сърбия днес ще стартира процедура за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Косово. Това съобщи белградското издание „Блиц“.

В Ню Йорк Сърбия ще поиска официално свикването на извънредно, спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН поради ескалацията на ситуацията и застрашената сигурност на сърбите в Косово. За да се състои  срещата, на Сърбия е необходима подкрепата на девет от общо петнадесет членки на Съвета за сигурност на ООН, при положение че само пет държави в този орган не признават независимостта на Косово. Независимо от това според анализатори, искането на Сърбия ще бъде легитимно и оправдано и като шансът  заседанието да се състои е 50 на 50 , тъй като това може да бъде допълнителен механизъм за натиск от Запада върху косовския премиер Албин Курти, коментират от  „Блиц“.

Днес Сърбия ще изпрати писмо до всички представители на страните-членки на ЕС и институциите на ЕС и до президентите и премиерите на страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, включително Русия и Китай, в което ще посочи актове на нарушаване на международните правни норми и какво Сърбия иска от международната общност. Според съобщенията  писмото ще бъде подписано от сръбския президент Александър Вучич.

В същото време мисията на Сърбия в Ню Йорк ще започне процедура за насрочване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово.

Сръбският лидер Александър Вучич заяви, че вярва, че „сега дори тези, които са признали независимостта на Косово, ще гласуват за провеждането на това заседание“, тъй като е убеден, че „добре разбират последствията от престъпното решение на Албин Курти да отмени платежните трансакции (в динари) със Сърбия“.

Източник: БТА

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!