Хипопотамите на Пабло Ескобар прекалиха

от Лазар Лазаров

Потомците на незаконни хипопотами, внесени в Колумбия от Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, се размножиха и започнаха да нападат хора, предава Daily Mail.

Хипопотамите, които се разпространяват от частния зоопарк на краля в близките реки, където се размножават, нямат естествени хищници в страната и са обявени за инвазивен вид, който застрашава екосистемата.

След смъртта му през 1993 г. Hacienda Nápoles се превръща в туристическа атракция. Повечето от животните живеят свободно в реките и се размножават без контрол, което кара Министерството на околната среда на Колумбия да започне стерилизацията им през ноември.

„Те са много, много опасни. Хипопотамите започнаха да нападат хора“, заявява местен жител пред Fox News.

Междувременно колумбийският министър на околната среда Сузана Мухамад заяви пред New York Times: „Ние се надпреварваме с времето по отношение на постоянните въздействия върху околната среда и екосистемите“.

Правителството изчислява, че има 169 хипопотама в Колумбия, особено в басейна на река Магдалена, и че ако не се вземат мерки, може да достигнат 1000 до 2035 г.

Когато планът за стерилизация беше обявен за първи път, министерството на околната среда заяви, че процедурата е скъпа – всяка стерилизация струва около 9800 долара – и включва рискове за хипопотама, включително алергични реакции към анестезия или смърт, както и рискове за персонала, отговарящ за здравето на животните.

Експерти заявиха, че стерилизирането на хипопотамите може да не е достатъчно, за да спре множенето им. През март правителството обяви план за прехвърляне на някои от животните във Филипините, Мексико и Индия, където ще бъдат изпратени 60.

Ескобар създава своя собствена зоологическа градина в Hacienda Napoles, използвайки богатството си от транснационалната организация за трафик на наркотици. Главатарят на картела от Меделин купува колекция от 1900 екзотични и диви животни от зоологическа градина в Далас за 2 милиона долара.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!