ФСК: САЩ подготвят Румъния и България за война с Русия

Добруджа е най-уязвимата точка

Оръдие по време на залп

Анализ на Фонд за стратегическа култура:

Румъния и България се наричат портите на съюза в Югоизточна Европа, а през тези страни минава пътят от Черно море към сърцето на Европа. Според западните военни експерти те ще се превърнат, заедно с Балтика и Северния Атлантик, в първите бойни полета.

България се смята за най-слабото звено в тази конструкция. Българската армия не разполага с модерни зенитни и противоракетни системи, а първите осем F-16, които българите ще получат от съюзниците, няма да бъдат поставени на бойно дежурство преди 2028-2030 г. Румъния и България възнамеряват да отблъснат хипотетични морски атаки на руския флот с противокорабни ракети, брегова артилерия и минни полета.

В момента министерствата на отбраната на двете страни поставят акцент върху разработването на тези оръжия и самолети. До 2024-2028 г. румънските военноморски сили ще бъдат оборудвани с последно поколение противокорабни ракети Naval Strike Missile. Румъния също така ще закупи два миночистача втора употреба от Обединеното кралство като част от споразумението G2G и ще закупи две френски подводници Scorpene за 2 млрд. евро за период от осем години.

Най-уязвимата точка е Добруджа – регионът на границата между Румъния и България. И двете държави имат достъп до морето през Добруджа (т.нар. тракийско-илирийски коридор). Румъния има две военни бази тук – 86-та военновъздушна база в Борча и 57-ма военновъздушна база „Михаил Когалничану“, на 26 км. от Констанца. И в двете бази присъстват военновъздушните сили на САЩ и други страни от НАТО. Тук, в Добруджа, е разположена и френската система за противовъздушна отбрана SAMP/T MAMBA. В Румъния има 3 хил. американски военнослужещи, включително 101-ва въздушнодесантна дивизия. Това подразделение е най-близо до румънско-украинската граница.

В България няма американски бази, но има т.нар. споделени военни съоръжения: логистичен център в Бургас на черноморското крайбрежие, военновъздушни бази в Граф Игнатиево край Пловдив и Безмер край София (последната се смята за една от най-важните американски бази извън САЩ).

Районът на Черно море, където Русия запазва изгодни позиции, би бил ключов в случай на евентуален сблъсък. Балтийският регион и Северният Атлантик биха били от второстепенно значение. Подкрепленията за румънските и българските сили и за контингента на НАТО в Добруджа ще се транзитират от Германия през Чехия, Австрия и Унгария и от Италия през Гърция и Северна Македония.

За НАТО проблемът е, че ако избухне война, Унгария, която смята румънска Трансилвания за унгарска земя (загубена след поражението на Будапеща в Първата световна война по силата на Трианонския договор), може да се окаже непримирима. Същото важи и за Сърбия, която при новите обстоятелства вероятно ще започне да се занимава с Косово и Северна Македония, както и за Турция, която има териториални спорове с Гърция.

Ако румънско-българската групировка се провали, Русия ще достигне южните граници на Германия и ще се окаже на 700 км от Париж, плаши съгражданите си румънското издание Defence Romania.

В началото на юни Центърът за нова стратегия (Румъния) проведе в Тимишоара конференция на тема „Предизвикателства пред сигурността в Балканския регион“ с участието на европейски експерти. Беше изтъкнато, че Румъния трябва да играе важна роля в случай на влошаване на стратегическата позиция на НАТО на Балканите, а Полша – в случай че Западът загуби контрол над Украйна.

Букурещ и Варшава са стратегически съюзници, като Вашингтон и Брюксел работят за модернизиране на военно-логистичните връзки между двете страни. Проектът Rail2Sea ще свърже полския Гданск с румънската Констанца, а трансевропейската магистрала Via Carpathia ще свърже пътната мрежа. Това ще бъде използвано за бързо придвижване на танкове и артилерия от Полша към Румъния и обратно, за да се противопоставят на Русия, посочва Центърът за нова стратегия.

Строежът се финансира от Вашингтон като част от инициативата „Три морета“ – американски проект за политическа и инфраструктурна интеграция на страните, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. Трети коридор ще минава от италианския Триест през Адриатическо море и въздушното пространство на Албания и Северна Македония.

За да балансират военните възможности на двете страни, САЩ разполагат системата за противоракетна отбрана Aegis Shore в Редзиково в Северна Полша и във военновъздушната база в Ласк, а в южната част на Румъния – в Девеселу и във военновъздушната база в Кампия Турци в Трансилвания. Това споразумение позволява на НАТО да контролира целия източен фланг.

Източник: ФСИ

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!